Relacje tabel w bazie danych

0

Czesc,
mam troche moze lamerskie pytanie, ale potrzebne wyjasnienie.
Mam baze dajmy na to oddzial szpitalny,

w niej tabele pacjenci i tabele pracownicy,

nie sa one ze soba polaczone ralacja zadna.

Czy taki stan bazy jest prawidlowy?

Zastanawiam sie czy nie dodac tabeli Oddzial i podpiac relacja jeden do wielu tabele powyzsze...
Program w ktorym robie model sugeruja, zeby musza byc jakies polaczenia zrobione...

jak to sie robi?

0

tabela 'Oddzial'
id PK
id_pacjeta FK
id_lekarz FK

'kalendarz_przyjec',
id PK
id_pacjeta FK
id_lekarz FK
od_data
do_data

'pacjet'
id PK

'lekarz'
id PK
id_oddzial FK

do tab powinny byc jeszcze inne kolumny jak nazwa , imie itp ...
Pomysl nad relacjami co do ilu ...

0

dzieki, ale pytanie bylo inne.

czy w bazie moga byc tabele bez relacyjne.

oraz czy jest sens dac tabele oddzial, ktora niejako polaczy tabele pracownicy i pacjenci.

0

Naucz się i stosuj relacje, KasiaKasia napisała ci jak je zastosowac w twoich tabelkach.

0
  1. Relacja = tabela, bo chodzi o matematyczną definicję relacji, a nie o powiązanie między tabelami
  2. Mogą być tabele które nie są z niczym powiązane i nie ma w tym nic strasznie dziwnego, ale zwykle to są po prostu tabele niezwiazane z logiką biznesową aplikacji tylko np. tabela użytkowników aplikacji wykorzystywana do logowania się.
0

no wlasnie niektore programu do modelowania krzycza ze tabele powinni byc powiazane z innymi tabelami, zglaszany jest to jako warning a nie jako error.
Wiec moze nie jest to nic dziwnego, ale chcialem to wiedziec.

Co do tworzenia relacji to wiem jak je tworzyc, tutaj chodzi o model konceptualny.

0

spotkałem nawet system, gdzie nie było ŻADNYCH powiązań po stronie bazy a wszystko sprawdzała aplikacja (FK, unique, check, not null) - tego kto to wymyślił powinni nadziać dupą na pal aż by mu ten pal wyszedł ustami...

0

za pisownie przepraszam, natomiast do jetaM, to z otrografią tez masz problem, przymiotniki piszemy z malej.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1