[Ogólnie] tworzenie prostej relacyjnej bazy danych

0

witam, mam taki problem, że wykładowca wymaga na kolokwium abyśmy rozrysowali mu bazę danych cos typu : studenci-książki (wiele do wiele) oficerowie stopnie-(1 do wiele) itp mam z tym problem ponieważ zagadnienie jest tylko na wykladzie a na ćwiczeniach lecą z VB.
i tu jest moja prośba: mógłby ktoś popisać mi kika takich przykładów zebym mógł sobie rozwiązać i wstawić do sprawdzenia wam ? chodzi mi o to zeby ktoś napisał aktorzy filmy ja to zrobie wstawie i ktoś mi wytknie błędy, bo nigdzie nie mogę znaleźć takich właśnie zadań.

0

To może książka, autor(zy), numer ISBN.

0

czyli to byłoby coś takiego

KSIĄŻKA Autorzy
Id_książka -----1--ID_autora
tytuł | imię
| nazwisko
id_autora-wiele---|

?

0

chyba zrozumiałem :
wiec tak ksiażek może być wiele autorów tak samo więc to jest struktura wiele do wiele tak ?

KSIĄŻKI Autor_książki AUTOR
ID_KS (1) ID_autor_ks (1) ID_autor
tytuł (wiele)ID_ks imię
numer isbn ID_autor (wiele) nazwisko

tak czy jeszcze inaczej ?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1