komenda source

0

Używam xampp. Pytanie odnośnie komendy source. Jaka dokładnie powinna być jej postać w przypadku windowsa. Próbuję różnych sposobów i nie działa.

Tak w ogóle, to postępuje o tak:
1)mysql -u root -p bazadanych
2)haslo
3)show tables i tak dalej.

Dowiedziałem się jednak z pewnego youtubowego kursu, że to trzecie może nie zadziałać i że najpierw trzeba użyć komendy source. Tak w ogóle to jest to dla mnie trochę dziwne,bo u mnie w katalogu bazy nie ma pliku bd.sql tylko jest bd.opt. Poza tym tamten kurs dotyczy linuxa a ja działam na windzie. Właściwie wszystkie pierwsze kroki odnośnie działania na sql'u ogarnąłem, z wyjątkiem właśnie komendy source. U mnie po prostu 3 krok zadziałał, a gościowi na ytbowym kursie nie. Stąd moje zainteresowanie tą komendą. Czyli reasumując: kiedy używamy komendy source i jaka jest w windowskie jej dokładna postać?

0

Na ile ja pamiętam w MySQL to jest komenda use
use NazwaBazyDanych;
przed tym możesz dać komendę:
show databases;

0
_13th_Dragon napisał(a):

Na ile ja pamiętam w MySQL to jest komenda use
use NazwaBazyDanych;
przed tym możesz dać komendę:
show databases;

Hehe...tyle to ja też wiem i nawet to przetestowałem. Oczywiście zadziałało, ale chciałem też spróbować metodą z ytubowego kursu.

Gościowi z jakiegoś powodu nie działa opcja show tables, co mnie dziwi,bo u mnie działa.
Sory, poprawka. Robię tak:
1)mysql -u root -p nauka
2)haslo
3)i on tu robi właśnie source ze ścieżką dostępu
3)a ja robie po prostu use nauka
4)show tables
5)i tak dalej

Nie wiem właśnie o co chodzi z tym source.

0

nie znam tematu, o którym piszesz,
ale może tu chodzić o polecenie linuxowe i w ten sposób gość może wczytywać np. jakieś zmienne środowiskowe rozpoznawane przez mysql
http://www.cyberciti.biz/faq/linux-bsd-unix-source-command/

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1