Jak zapisać koszyk $_SESSION php do Mysql

Odpowiedz Nowy wątek
2012-10-03 09:21
0

Witam mam zrobiony koszyk w $_SESSION['koszyk'] potrzebuję zapisać zawartość całego koszyka do zamówienia tylko nie wiem jak. Podkreślam iż koszyk jest generowany przez zalogowanych i niezalogowanych użytkowników nie wiem jak utwożyć bazę danych i zapisać koszyk. Proszę o pomoc

edytowany 4x, ostatnio: zebrowski1973, 2012-10-05 13:29
Zacznij od lektury słownika ortograficznego. - bogdans 2012-10-03 10:49
Proszę o pomoc a nie wytykanie błędów ortograficznych!! - zebrowski1973 2012-10-03 13:33
Tylko, że Twój błąd przyciąga :) i razi w oczy ;) - mordimer 2012-10-03 20:34
Mój komentarz to był pierwszy krok pomocy. Nie pomagam, jeżeli post zawiera rażące błędy ortograficzne. - bogdans 2012-10-05 12:36
Utworzyć tak powinno być przepraszam ale z ortografią u mnie na bakier - zebrowski1973 2012-10-11 14:20

Pozostało 580 znaków

2012-10-05 13:34
0

Nie po co dziwne uwagi. Nikt nie umie pokierować jak to zrobić.

Pozostało 580 znaków

2012-10-05 14:00
0

Utwórz najpierw bazę danych w SQL'u. Łączysz się z bazą danych w skrypcie. Tworzysz w skrypcie zapytanie mysql. Wywołujesz je. Jak to zrobić? Są przecież kursy w necie, książki.

Edit: I nie zapomnij o bezpieczeństwie, żeby prosty robot nie był w stanie rozwalić Ci bazy.


edytowany 1x, ostatnio: rafal-prog, 2012-10-05 14:02

Pozostało 580 znaków

2012-10-05 14:47
0

Bazę danych mam zrobioną i łączę się z nią można zobaczyć jak wszystko działa na http://www.waznechwile.futurehost.pl/ a mam problem z finalizacją zamówienia nie mam zielonego pojęcia jaką tabelę stworzyć i zapisać do niej dane z $_session dla zalogowanych i nie zalogowanych użytkowników. Jeżeli są przykłady na internecie napiszcie linki. W książkach są gotowe przykłady i w ni ząb nie umiem ich rozgryźć!!!

Pozostało 580 znaków

2012-10-05 19:44
0

Do zapisania danych w bazie używa się instrukcji INSERT. Musisz na podstawie zawartości zmiennej sesyjnej zbudować poprawnego INSERT-a, a następnie wykonać go na swojej bazie, zapisując w ten sposób dane. Oprócz zbudowania INSERT-a musisz jeszcze stworzyć tabelę z polami, których potrzebujesz np. numer zamówienia, nazwa towaru, ilość sztuk itd. Poczytaj w sieci na ten temat, a następnie spróbuj coś sklecić samodzielnie, jak już będziesz coś miał to wróć i pokaż co zrobiłeś, a z pewnością ktoś pokieruje Ciebie dalej.

Pozostało 580 znaków

2012-10-09 13:20
0

Jak wyświetlić błędy na stronie co to jest np. firebug'a. Jak z niego się korzysta. Jak zrobić aby jednakowo wyświetlała się strona na różnych przeglądarkach??

Pozostało 580 znaków

2012-10-09 13:41
noone_logged_out

To powinno nieco rozjaśnić temat: http://forum.php.pl/index.php?showtopic=142875

Dzięki za pomoc przydało się !! - zebrowski1973 2012-10-11 14:14

Pozostało 580 znaków

2012-10-11 14:13
0
$zapis = serialize($_SESSION['koszyk']) ;
$kod = uniqid(rand());
$email = 'no' ; $ak=0 ; $st=0 ;
$zapytanie= "insert into zamowienia values('','$kod','$zapis',NOW(),'$email','$ak','$st')" ;
$this->baza->operacje($zapytanie) ;
$this->wyslij($kod) ;

zapis działa dzięki , ale teraz chcę wysłać nr zamówienia np 1/2012 lub 50/2012 do bazy zapisuję jak widać zamówienie generowane jest tak :
lp -> automatycznie nadaje kolejny numer
$kod -> unikalny kod do aktywacji zamówienia
$zapis -> zapisuje koszyk ;
Now() -> zapisuje datę w postaci 2012-10-11
$email > zapisuje email jeżeli jesteś zalogowany inaczej zapisuje 'no' ;
$at = 0 jeżeli aktywowane zamówienie zmieni się na 1 ;
$st' = 0 status zamówienia będzie 0 -> nie w ralizacji 1 -> w ralizacji 2 -> wysłane ( tylko dla zalogowanych)

public function wyslij($kod,$nr <- tu chcę przypisać numer 1/2012 lub 20/2012 )
  {
$headers = 'From: Dormex <[email protected]>,<[email protected]>'."\n";
   $headers .= 'MIME-Version: 1.0' . "\r\n";
   $headers .= 'Content-type: text/html; charset=utf-8' . "\r\n";
   $mail = $_SESSION['form']['email'];
   $adresat  = "[email protected]";
   $subject = $nr;
   $message = ' Firma Dormex prosi o aktywację zamówienia. Dopuki nie zostanie aktywowane zamówienie nie będzie one ralizowane przez
               naszą firmę dormex. Jeżeli rozmyśliłeś się wystarczy kliknąć link usuwający zamówienie.<br> ';
   $message .= "Link aktywacyjny do aktywacji zamowienia<br>
               <a href='http://www.wazne-chwile.pl/koszyk.php?page=akywacja&nr=".$kod."'>Aktywacja</a><br>";
   $message .= "Link usuwający do numery zamowienia <br> 
               <a href='http://www.wazne-chwile.pl/koszyk.php?page=del&nr=".$kod."'>Usuń</a><br>"."\n" ;    <- działa jeżeli w bazie będzie 0 w komórce status w innym wypadku wywali błąd o niemożności skasowania i dlaczego nie można skasować          

   mail($mail,$subject,$message, $headers) ;
   }  

}
edytowany 2x, ostatnio: deus, 2012-10-12 18:06

Pozostało 580 znaków

2012-10-12 17:46
0

Temat Zamknięty.

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0