Powtarzające się wartości, nic nie skutkuje..

0

Witam Mam takie tabele:

OSOBA

  • id_osoba
  • name

OSOBA_ADRES

  • id_osoba
  • id_adres

ADRES

  • id_adres
  • nr_lokalu
  • nr_domu

PREZENT

  • id_prezentu
  • nazwa

PREZENTY_OSOBA

  • id_prezentu
  • id_osoba

Generalnie widać jak to jest podłączone ( same ralcje wiele do wielu zrealizowane za pomocą tabel pośredniczących )

PREZENT --- OSOBA_PREZENT --- OSOBA --- OSOBA_ADRES -- ADRES

Chcę wyświetlić id_prezent, id_osoba, id_adres, prezent.nazwa wiec daje warunki:

osoba.id_osoba=osoba_adres.id_osoba and osoba_adres.id_adres=adres.id_adres and prezent.id_prezent=prezent_osoba.id_prezent and prezent_osoba.id_osoba=osoba.id_osoba

Lecz niestety pomimo zastosowania distinct rekordy się powtarzają, gdy generuje kwerende w accesie aby to zweryfikować też się powtarzają pomimo, że acces stouje klazuje JOIN ON, co jest nie tak w relacji??

Pozdrawiam.

0

O ile dobrze pamiętam acces nie obsługuje distinct.
Spróbuj to samo z inną bazą danych.

0

Nie napisałeś jakiej bazy danych używasz jesli jest to MS SQL spróbuj użyć left join/ right join zamiast samego join moze pomoze. Poza tym jakieś dziwne warunki dajesz nie wiem po co jak chcesz wyświetlić tylko te 3 rzeczy nie lepiej napisać:

select po.id_prezent, o.id_osoba, oa.id_adres, prezent.nazwa from OSOBA as o join OSOBA_ADRES as oa on o.id_osoba=oa.id_osoba join 
PREZENTY_OSOBA as po on oa.id_osoba=po.id_osoba join  PREZENT as p on po.id_prezent=p.id_prezent

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1