MySQLWorkbench - co oznaczają strzałki w projekcie i jak się to ma do bazy

0

Nie wiem co oznaczają strzałki w MySQLWorkbench na schemacie i nie wiem, jakie jest ich odniesienie do bazy...

Przykładowo, znalazłem taki Projekt Workbech ( to tylko kawałek, jak będzie trzeba, to wkleję więcej):

user image

I nie jestem pewien - stworzenie takiego projektu jaką da mi bazę (jakie polecenia SQL wykonają to samo)?

Może dałby ktoś jakiś przykład (nie musi być akurat na podsawie tego, co ja wkleiłem), ale żeby były tam strzałki przerywane i nieprzerywane i do tego ko SQL = który dałby mi to samo. Proszę o pomoc, nie mogę tego nigdzie znaleźć.

0

Te strzałki przy nazwach tabeli? A nie jest to taki przycisk do zwijania tego? :-/

0

A gdzie tu są strzałki?

0

Ok, w sumie szybko pisałem i źle napisałem. Chodzi mi oczywiście o linie przerywaną - ciągłą. Wiem, że to są pewne relacje w bazie. Ale jak je "wyrazić" w czystym SQLu przy tworzeniu tabeli ? Co one właściwie robią?

0

W sumie tak, ale to sam znalazłem. Bardziej chodzi mi o to, jak w SQLu wyraża się ta relacja 1 do wielu, 1 do .. czegoś... Czy pisząc zapytanie tworzące taką relację (tabele) muszę robić coś specjalnego? Bo nie rozumiem właśnie tego :/

0

przy tworzeniu tabeli jedynie możesz zdefiniować relację 1..n, 0..n lub n..m. Nie jesteś w stanie zdefiniować relacji 1..1. Relacja 1..n pole, które jest FK musi mieć atrybut not null, przy relacji 0..n musi mieć atrybut null. Relację n..m tworzy się dodając trzecią tabelę.

0

Tzn. dla przykładu, którego podałem, np. dla "users" i "sessions" jak utowrzyć takie tabele w SQLu i to połączenie między nimi? Chodzi mi o kod SQL, jeśli ktoś byłby w stanie pomóc:)

0

W Workbench możesz sobie zrobić projekt bazy, a następnie wygenerować kod tej bazy przez: Database->Forward Engineer. Zrób i zobaczysz kod.
Musisz mieć zainstalowany MySQL.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1