Liczba rekordów z bazy

0

Spotkałem się dzisiaj z czymś dziwnym i nie mam pojęcia o co chodzi... jakieś propozycje?

$sql = "select * from sklep ";
$rsd = mysql_query($sql);
$count = mysql_num_rows($rsd);
echo $count;

daje mi wynik 2000 - co jest równe liczbie produktów

$sql = "select * from sklep where `kategoria` = 'Krzesła';";
$rsd = mysql_query($sql);
$count = mysql_num_rows($rsd);
echo $count;

Zwraca mi wynik 0 - mimo że gdy zapytanie daje bezpośrednio w phpmyadmin to dostaje 400 produktów

W którym miejscu robię błąd?

0

dodam że ilość wyników jest potrzebna do stronicowania artykułów

0
$sql = "select * from sklep where `kategoria` = 'Krzesła';";

Na końcu zapytania masz średnik.
Powinno być:

$sql = "select * from sklep where `kategoria` = 'Krzesła'";
0

Kiedyś jeden z forumowiczów doradził mi żeby usunąć średnik z zapytania sql, nie wiem czemu pomogło. Też spróbuj.

0

bez średnika niestety też nie działa, wstawiłem go tam bo próbowałem już wszystkich opcji ;/

0

Spróbuj tak

$sql = "SELECT * FROM `sklep` WHERE `kategoria` = 'Krzesła';";
$result = mysql_query($sql);
$mfa = mysql_fetch_array($result);
$count = mysql_num_rows($mfa);
echo $count;
0

Strzelam: kodowanie PLiterek. Sprawdź inną kategorię.

0
TomRiddle napisał(a):

Spróbuj tak

$sql = "SELECT * FROM `sklep` WHERE `kategoria` = 'Krzesła';";
$result = mysql_query($sql);
$mfa = mysql_fetch_array($result);
$count = mysql_num_rows($mfa);
echo $count;

supplied argument is not a valid MySQL result resource

Chodziło o kodowanie - projekt w bardzo wstępnej fazie i żeby nie gmatwać sobie kodu nie podpinałem na razie pod klase do obsługi bazy, a co za tym idzie zapomniałem o SET NAMES - głupi błąd a jednak ;p

Dzięki za pomoc!

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1