Sprawdzenie poprawności bazy danych

0

Witam
Czy ktoś mógłby sprawdzić, czy moja baza jest zbudowana poprawnie? Prosta baza przechowująca informacje o książkach. Plik w załączniku.

1
hyb0rr napisał(a):

Witam
Czy ktoś mógłby sprawdzić, czy moja baza jest zbudowana poprawnie? Prosta baza przechowująca informacje o książkach. Plik w załączniku.

Jeżeli książka może mieć kilku autorów to jest ok. Jeżeli książka może mieć tylko jednego autora, to jedna tabela za dużo - Autorzy_ksiazki. Proponuję zrobić tak:

Tabela1:
Autorzy
id_autora PK
imie
naziwsko

Tabela2:
Gatunki
id_gatunku PK
nazwa_gatunku

Tabela3:
Ksiazki
id_ksiazka PK
id_autora
id_gatunku
tytul
wydawnictwo
rok_wydania

0

Tak, może mieć kilku autorów

0

To jest ok, ew. można to nieco uprościć, z tabeli: Autorzy_ksiazki usunąć pole id_Autorzy_ksiazki i utworzyć klucz główny (PK) z dwóch pól: id_autora oraz Id_ksiazki. To rozwiązanie daje dodatkowo więzy unikalności wynikające z samego klucza głównego na parze ksiazka-autor co powoduje, że nie da się dopisać wielokrotnie autora do tej samej książki.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1