Przekształcenie tabeli w zmienną

Odpowiedz Nowy wątek
2012-02-20 16:47
Młody_Uczeń
0

Hej! Mam prośbę, byście mi pomogli w rozwiązaniu problemu, który pewnie nie jest trudny dla bardziej doświadczonych.
Załóżmy, że mamy prostą tabelę z jedną kolumną:

tab:
'a'
'b'
'c'

chcemy wszystkie wartości tej tabeli zapisać w jednej zmiennej typu nvarchar, z separatorem postaci ','.
Aby uzyskać: 'a,b,c'.

Jak to zrobić? Czy jedynym rozwiązaniem są kursory, których notabene również nie umiem używać? :)

Z góry dzięki!

Pozostało 580 znaków

2012-02-20 17:49
ŁF
0

mysql - GROUP_CONCAT() + google
mssql - select REPLACE((select Column AS 'data()' from Table for xml path('')), ' ', ', ')
dla pozostałych nie chce mi się sprawdzać, polecam google - http://www.google.pl/search?q=column+to+string+sql

na przyszłość podawaj o który serwer baz danych Ci chodzi.


Pozostało 580 znaków

2012-02-21 08:13
Młody_Uczeń
0

Chodziło mi o T-SQL, zatem MS. Sory za nieścisłość.

Dziękuję za odpowiedź, działa! :)
Chciałbym to jeszcze móc zrozumieć.
Jest więcej takich zabiegów korzystających z xml'a? Gdzie można o tym poczytać?

Pozostało 580 znaków

2012-02-21 09:32
0

Co do "zabiegów z xml", to w tym przypadku jest to taka "sztuczka". Generalnie FOR XML służy do czego innego, ale w razie potrzeby można go użyć do formatowania danych. W T-SQL można to zrobić jeszcze w inny sposób.

Poczytać można na MSDN: http://msdn.microsoft.com/en-us/library/ms191268.aspx

Pozostało 580 znaków

2012-02-23 11:06
Młody_Uczeń
0

Zacząłem się zastanawiać nad swoim poziomem umiejętności i jest dla mnie coś dziwnego w tym... :]
Niby ogarniam składnię, możliwości i teorię dotyczącą tematu. A jednak są rzeczy, których nie mogę zrozumieć, albo które mnie zaskakują i których nie wiem jak wykonać, tak jak powyższy problem.

Jakieś pomysły jak pchnąć się z poziomu medium do advanced?

A może ma ktoś z Was i może mi udostępnić listę zadań kontrolnych, sprawdzających poziom umiejętności od bardzo podstawowego poziomu do zaawansowanego? Pełne spektrum. Chętnie bym sobie coś takiego przerobił. Mogą być specyficzne dla T-SQL, zaczynam też naukę Oracla.

Pozdrawiam i z góry dzięki za podpowiedzi!

Pozostało 580 znaków

2012-02-23 11:25
ŁF
0

pierwsze trzy rekordy dowolnego zapytania, bez używania top, limit, offset i tym podobnych


Pozostało 580 znaków

2012-02-24 15:45
Młody_Uczeń
0

Jak rozumiem to miało być ćwiczeniem? :)
Niestety nie znam rozwiązania tego zadania.

I myślałem o czymś bardziej kompleksowym, przekrojowym ;)
Może ktoś ma odnośnik do różnych zadań?

Pozostało 580 znaków

2012-02-25 00:32
0

Jak zrobisz to zadanie, to znaczy, że myślisz po SQL-owemu. Nie szukaj odpowiedzi na innych forach tylko pomyśl, co może dać ci SQL i co możesz do tego celu wykorzystać...

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0