Wyniki łączenia tabel

0

Łączę tabele i oczekuje dwóch wyników na komponencie Memo1. Program wywala błąd: "Unknown column IDOP.CNID in where clause". Podczas odczytu jednego rekordu wszystko wygląda wporzo. W linii komend widzę te dwa wyniki.

SQLDataSet1->CommandText = "SELECT RODZAJ, ILOSC, CN FROM IDCN, IDOP WHERE IDCN.CNID = IDOP.CNID";
SQLDataSet1->Open();
 
/*Memo1->Lines->Add( SQLDataSet1->FieldValues["RODZAJ"] ); // jeden rekord jest `OK
Memo1->Lines->Add( SQLDataSet1->FieldValues["ILOSC"] );
Memo1->Lines->Add( SQLDataSet1->FieldValues["CN"] );*/
 
for( int i = 0; i < SQLDataSet1->RecordCount; ++i ) // więcej niż jeden rekord
{
	Memo1->Lines->Add( SQLDataSet1->FieldValues["RODZAJ"] );
	Memo1->Lines->Add( SQLDataSet1->FieldValues["ILOSC"] );
        Memo1->Lines->Add( SQLDataSet1->FieldValues["CN"] );
 
	SQLDataSet1->Next();
 }
  SQLDataSet1->Close();
3

Powinieneś te pytanie zadać na forum adeptów języka angielskiego.

Jak byk masz napisane: Unknown column IDOP.CNID in where clause, co po polskiemu znaczy Nieznana kolumna IDOP.CNID w klauzuli where.

0
AdamPL napisał(a)

Powinieneś te pytanie zadać na forum adeptów języka angielskiego.

Jak byk masz napisane: Unknown column IDOP.CNID in where clause, co po polskiemu znaczy Nieznana kolumna IDOP.CNID w klauzuli where.

I co z tego? Przecież piszę wcześniej, że poza pętlą odczytuję jeden rekord. Problem leży w instrukcji SQLDataSet1->RecordCount, której nie mogę zbadać bo wywala ten sam błąd.

2

Jeżeli sam wiesz lepiej gdzie leży błąd, to dlaczego pytasz na forum? Ponadto podałeś tu jakiś syfiasty kod PHP twierdząc, że to w nim jest błąd, a to jest dział "Bazy danych", pytania odnośnie PHP zadaj w innym dziale.

0
duf napisał(a)
AdamPL napisał(a)

Jeżeli sam wiesz lepiej gdzie leży błąd, to dlaczego pytasz na forum? Ponadto podałeś tu jakiś syfiasty kod PHP twierdząc, że to w nim jest błąd, a to jest dział "Bazy danych", pytania odnośnie PHP zadaj w innym dziale.

Ta odpowiedź wydaje się bardziej syfiasta niż kod, który tu prezentuję.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1