Filtrowanie danych podczas odczytu do DBGrid

0

Jestem bardzo początkującym w temacie SQL.
Używam komponentu DBGrid ze stajni Borlanda i za pomocą tych instrukcji łącze się z tabelą:

SQLTable1->TableName = "TABELA";
SQLTable1->Active = true;
ClientDataSet1->Active = true;
SQLConnection1->Connected = true;

Jak dotąd wystarczało mi to w zupełności. Ale jak połączyć się i uzyskać określone wiersze gdzie kryterium wyboru jest określona kolumna? Jak użyć komendy "SELECT FROM" w przypadku DBGrid?

0

Użyć SQLQuery zamiast SQLTable?

0

http://zapodaj.net/e1f7b76f8808.jpg.html

SQLTable1: SQLConnection->SQLConnection1,
DataSetProvider1: DataSet->SQLQuery1,
ClientDataSet1: ProviderName->DataSetProvider1,
DataSource1:DataSet->ClientDataSet1
SQLQuery1: DataSource->DataSource1, SQLConnection->SQLConnection1
SELECT * FROM IDCN WHERE _ID_OPIS = 84;

Kiedy podłączam DataSource w DBGrid do DataSource1 nadal widać wszystkie rekordy. SQLTable1 niczego nie zmienia czy jest czy go nie ma.

Re:
Przepraszam.
W fazie projektu wszystkie rekordy są widoczne natomiast juz w działającym programie wszystko wygląda dobrze

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1