Perspektywa zawierajaca unię

0

Witam!

Mam problem z utworzeniem perspektywy zawierającej unię.

Jak robie tak:

(SELECT 1) UNION (SELECT 2)

to krzyczy, ze musi się zaczynać od SELECT, wiec robie tak:

SELECT * from ((SELECT 1) UNION (SELECT 2)) as tbl;

tym razem wyrzuca błąc 1349, ze w sekcji from zawiera podzapytania (bo zawiera!).
Ktoś ma jakis pomysł jak z tego wybrnąć?

Konkretnie chodzi o to zapytanie:

SELECT * from ((SELECT date, 'DOWNLOAD' as act, st_descr, old_vers, vers, ip from sts, versions, download where sts.st_id=download.st_id AND download.vers_id=versions.vers_id) UNION (SELECT date, 'CHECK' as act, st_descr, '' as old_vers, chec.vers, ip from sts, chec where sts.st_id=chec.st_id) order by date, act)) as tbl;
0

co do pierwszego błędu to wytłumacz łaskawie po co ci tam te nawiasy dookoła każdego selecta????????

a co do drugiego to zadałeś sobie chociaż minimum trudu, żeby zajrzeć do TEGO JEBANEGO MANUALA????

http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/create-view.html napisał(a)

A view definition is subject to the following restrictions:

The SELECT statement cannot contain a subquery in the FROM clause.

The SELECT statement cannot refer to system or user variables.

The SELECT statement cannot refer to prepared statement parameters
and ...

0

nawiasy, cóż.. znalazłem gdzieś takie formatowanie dla unii i tak napisałem. A co do RTFM, to sprawdzałem, szukałem tego błędu 1349 i nie trafiłem na zadne rozwiazanie pozwalające na obejscie problemu. Myslałem że tutaj ktos już się z tym spotkał i poradził sobie.
Mi nie chodzi o wytłumaczenie czemu nie działa, bo wiem, tylko o to czy ktoś wpadł na pomysł jak to obejsć, wiec Misiekd nie gorączkuj sie :)

0

przecież dostałeś odpowiedź w pierwszym moim poście. Powtórzę

po co ci tam te nawiasy dookoła każdego selecta?
Hint: tak, to jest podchwytliwe pytanie...

0

hmm
no usunąłem nawiasy, teraz mam tak

SELECT * FROM (SELECT 1 UNION SELECT 2) AS tbl;

i i tak nic to nie zmienia :/

0

ty tak na poważnie?
Przecież pisze ci jak krowie na granicy, że w widoku NIE MOGĄ WYSTĘPOWAĆ PODZAPYTANIA!!

create view dupa(x) as SELECT 1 as a UNION SELECT 2 as b

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1