SQL pomysł na zbudowanie bazy danych wypożyczalni

Odpowiedz Nowy wątek
2011-10-24 01:06
0

Witam wszystkich
od razu wspomnę że nie jestem zawodowcem dlatego prosze was o pomoc
Planuje zbudować program oparty o baze danych sql i c#.
program to wypozyczalnia filmow dvd

generalnie program bedzie mial funkcje

  • pozyczania filmow
    -oddawania
    -edytowania
    -dodawania klientow
    -usowania,edytowania
    -wystawiania dokumentow FV ale faktory nie musza byc polaczone z wypozyczeniami wystaczy jesli w formatce bede mogl wczytac dane klienta i nic wiecej
    -profil admina
    -dodawanie pracownikow
    -usowanie edytowanie

i wedle moich pomyslow potrzebuje tabele

Filmy_na_stanie
Filmy Pożyczone
Pracownicy
Administrator
klienci
Dokumenty

Jakie ewentualnie jeszcze tabele polecalibyście mi wstawic oraz z jakimi wierszami oraz jakie powiazania

prosze o pomoc

Pozostało 580 znaków

2011-10-24 01:26
0

Na pewno nie :
Filmy_na_stanie
Filmy Pożyczone

tylko:

  • Filmy
  • Wypożyczenia

Nie przerzucasz rekordów między dwoma tabelami.
Za to w [wypożyczenia] dodajesz informację o każdym wypożyczeniu i przy okazji tworzy Ci się ich historia
Dodatkowo w tabeli [filmy] warto jeszcze dać flagę Czy_wypożyczona.

Zastanawia mnie jeszcze do czego by miała być tabela Administrator ?

edytowany 1x, ostatnio: tauruss, 2011-10-24 01:28
heh w sumie administrator to to samo co pracownik wiec to można by było zespolić Postaram sie wykonac projekt bazy dzis i wrzucę diagram do obejrzenia. Mam tylko takie pytanie orientował byś sie jak wyglodal by kod pod przyciskiem wyporzycz ktory zminiał by flage w tabeli filmy na wypozyczona i dodawal by rekord w tabeli wypozyczenia oraz jakie pola wedle was powinny byc w tabeli wypozyczenia - tomekb1987 2011-10-24 12:28
W tabeli [Wypożyczenia] na pewno id_wypozyczenia, id_klienta, id_filmu, data_wypozyczenia, data_zwrotu. Jeżeli pisałbym na poważnie taką aplikację, pomyślałbym o dodaniu jeszcze logowania akcji pracowników (kto wydał, kto przyjął zwrot) oraz o sprawdzaniu terminowości zwrotu i naliczaniu kary. - tauruss 2011-10-24 12:41

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0