Wykorzystanie elementu z DBLookupComboBox w kontrolce ADOQuery

Odpowiedz Nowy wątek
2011-10-03 18:32
0

Mam dość rozbudowane zapytanie w ADOQuery->String(klik na pozycję w Object Inspector). Nie wiem czy tak jest tylko u mnie(Delphi 2009) ale wpisując kod w tym miejscu nie ma możliwości użycia danych z innych kontrolek formularza.

Powiedzmy, że mamy taki kod:

INSERT INTO T1(ID_ASORT,NAZWA) SELECT ID,NAZWA FROM ASORTYMENT WHERE AKTYWNY=1 ;
UPDATE t1 SET id_dnia=**'''+IntToStr(DBLookupComboBox1.KeyValue)+'''**

Po odpaleniu AdoQuery.ExecSQL do zapytania nie jest wstawiany numer pola z DBLookupComboBox.

Uruchomienie tego samego kodu wpisując go w treści programu(AdoQuery.SQL.Text) powoduje poprawne wykonanie zapytania.

Pozostało 580 znaków

2011-10-03 18:45
0

a od kiedy to w KODZIE SQL można się odwoływać do kontrolek????


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

2011-10-03 18:47
0

Oczywiście, że można.
taki kod działa prawidłowo:

 ADOQuery4.SQL.Text:='UPDATE T1 SET data='''+DateToStr(DateTimePicker1.Date)+''' ';
ADOqUERY4.ExecSQL;
SMDBGrid1.RefreshData;

Pozostało 580 znaków

2011-10-03 19:19
0

niech ktoś inny wytłumaczy bo ja nie mam ani chęci ani serca tłumaczyć podstaw...


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

2011-10-03 19:47
0

MisiekD to chociaż link podeślij bo nie rozumiem.

Pozostało 580 znaków

2011-10-03 19:57
0
  1. SQL Injection
  2. Format daty!!
  3. Tak się po prsotu nie robi
  4. UPDATE t1 SET data=:data
    Parameters.FindByName('data').Value:=...

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0