Struktura bazy danych - like facebook board.

0

Witajcie,

Poszukuje dobrego rozwiązania dotyczącego tablicy jak na fb. Tworze aplikacje w javie i spring dlatego potrzebuje rozwiązania podobnego do tablicy na fb ale nie wiem jak ułożyć to w baze danych aby to fajnie i optymalnie działało.

Przyjmę każde rozwiązanie/sugestie/informacje/linki czy to dla NoSQL czy RDBMS (Mysql etc). Byłbym wdzięczny za każda podpowiedź.

Pozdrawiam
Kuba

1

po 1 - może się to wydać dziwne ale nie każdy ma konto na mordoksiążce a w szczególności nie musi wiedzieć jak działa ichnia "tablica", cokolwiek by to nie było.
po 2 - jak sobie wyłożysz założenia biznesowe jak to ma działać to schemat bazy niejako sam się objawi.

Posty jak ten to wg mnie szczyt chamstwa - rzucasz tematem a my mamy sami najpierw zapoznać się z nim a potem przedstawić ci propozycje. Niestety to tak nie działa.

1

AD1:

Wystarczy że napiszesz że nie wiesz o co chodzi - przepraszam ale założyłem że każdy kto to przeczyta będzie wiedział o co chodzi.

AD2:

założenie jest takie że się uczę a nie pisze produkt dla klienta.

Posty jak ten to wg mnie szczyt chamstwa
Przepraszam, w czym jestem chamski ? Uraziłem kogoś ? Twoje ego jest bardziej chamskie niż mój post.

rzucasz tematem a my mamy sami najpierw zapoznać się z nim a potem przedstawić ci propozycje.

Nie każe nikomu się zapoznawać - to jest forum a nie help desk czy support. Nie oczekuje propozycji - oczekuje wskazówek, cynków, linków z materiałami a nie gotowców.

Niestety to tak nie działa.

Dobrze wiem o Tym.

Pozdrawiam

2

Kuba:

Regulamin napisał(a)

5.5. Sam post powinien w sposób jak najbardziej precyzyjny opisywać problem.

Nikomu nie będzie się chciało przeglądać przykładowych stron - opisz dokładnie co chcesz osiągnąć, wtedy ktoś zapewne pomoże. Wyobraź sobie, że nie tylko Misiekd nie ma pojęcia jak facebook rozwiązuje swoje problemy :]

2
Kuba napisał(a)

założenie jest takie że się uczę a nie pisze produkt dla klienta.

no i co z tego? Nie ważne, czy projektujesz bazę za 100.000zł dla klienta, czy taką, którą sobie narysujesz na srajtaśmie - robi się to dokładnie tak samo - wypisujesz założenia biznesowe, na tej podstawie robisz listę "rzeczy", które chcesz w bazie trzymać i lecisz potem od 1-szej postaci normalnej do 3-ciej

rzucasz tematem a my mamy sami najpierw zapoznać się z nim a potem przedstawić ci propozycje.

Nie każe nikomu się zapoznawać - to jest forum a nie help desk czy support. Nie oczekuje propozycji - oczekuje wskazówek, cynków, linków z materiałami a nie gotowców.

Jakich wskazówek? Jakich materiałów?? Na tym etapie czy też na tak zadane pytanie wskazówka czy też materiał jest generalnie jeden - google your frend. Wpisz sobie podstawy SQL, projektowanie baz danych, postacie normalne, itp. Ale jak znam życie to zaraz napiszesz, że jak mam ci proponować google to lepiej żebym już nic nie pisał...

Posty jak ten to wg mnie szczyt chamstwa
Przepraszam, w czym jestem chamski ? Uraziłem kogoś ? Twoje ego jest bardziej chamskie niż mój post.

twój post wygląda dokładnie tak samo jak setki, które się tutaj pojawiają w okolicach sesji i różnych zaliczeń -

mam zadanie na zaliczenie do zrobienia - (u Ciebie) wymyśliłem sobie zadanie
tu_link_do_pdfa_ze_skanem_zadania - (u Ciebie) potrzebuje rozwiązania podobnego do tablicy na fb
i na koniec oczywiście żadnego kodu czy nawet jakiegokolwiek znaku, że autor cokolwiek poczynił w kierunku rozwiązania problemu

i po paru postach w stylu "ile płacisz", "pokaż co już masz", "trzeba się było uczyć" autor odpowiada coś w stylu "przecież to forum - macie pomagać", "jesteście huje tylko byście kasę chcieli", "ja jestem student i to mi jest nie potrzebne a wy mi macie zrobić i koniec" i minusowanie wszystkich postów po kolei - widzisz podobieństwo??

Niestety to tak nie działa.

Dobrze wiem o Tym.

no i co w związku z tym - wiesz, że to tak nie działa a i tak wysmarowałeś takiego samego posta

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1