kopiowanie rekordów między tabelami

Odpowiedz Nowy wątek
2011-08-18 16:09
0

siemanko

chciałbym skopiować całą jedną kolumnę w bazie firebird do innej tabeli w tej samej bazie

 while (LICZNIK < LICZNIKEND) do
                    begin
                        SELECT
                          cast(r.ID as int) as IDRELACJI
                          FROM RISK_T_RELATION R
                          INTO :IDREL;
                        INSERT INTO RISK_T_RELATION_HANDLER 
                        (ID_PARENT_RELATION,ID_CHILD_RELATION)
                        VALUES
                        (NULL,:IDREL);      
                        LICZNIK = LICZNIK + 1;

                    end

powiedzcie mi dlaczego to nie działa i jak to poprawić

Pozostało 580 znaków

2011-08-18 17:44
0
INSERT INTO nazwa_tabel_docelowej(lista_kolumn) SELECT kista_kolumn FROM nazwa_tabeli_zrodlowej WHERE twoje_warunki

PS1. zacznij od przeczytania dokumentacji i jakiegoś kursu SQLa
PS2. stwierdzenie to nie działa NIC NAM prostytutka NIE MÓWI!!!!!!!!!!!!!!!!!


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij
edytowany 1x, ostatnio: Misiekd, 2011-08-18 17:46

Pozostało 580 znaków

2011-08-18 19:36
0

jesteś pewien ze tak jest okej ?
chce żeby wziąć jeden index z jednego rekordu i wrzucić go do ID_Child_relation w drugiej tabeli
wykonywać tak dopóki istnieją indeksy w pierwszej tabeli

Pozostało 580 znaków

2011-08-18 21:19
1

tak, jestem pewien. BTW nie Ty pierwszy (i zapewne nie ostatni) wpadłeś na pomysł aby wziąć coś z tabeli A i wrzucić to do tabeli B. BTW2 jak masz wątpliwości to istnieje coś takiego jak DOKUMENTACJA, zarówno do FB jak i SQLa - tam jest wszystko ładnie rozpisane


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

2011-08-19 05:21
MiM
0

nie lubię Miśka D, ale muszę się z nim zgodzić, poza tym jakie indeksy chcesz przenosić?! W tym tygodniu lub dwóch to się takich gigancików namnożyło - czyżby wysyp preduczelniany lub opublikowanie nowej wersji delphi?

nie - szybki kurs sql - 24 godziny na opanowanie całości :) - lightning3 2011-08-19 08:34

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0