Porównanie Oracle, MS SQL Server oraz MySQL

0

Witam!

BAzami danych zacząłem interesować się stosunkowo niedawno i pomimo godzin spędzonych wyszukując kolejne hasła w google nie mogę znaleźć konkretnej odpowiedzi na moje pytanie. Otóż szukam artykułu, który jasno porównałby Oracle, MS SQL Server oraz MySQL w kwestii Interfejs dewelopera,narzędzi programistycznych, struktur danych, danych obiektów gospodarki,zdolność przetwarzania, łączności, lub innych istotnych aspektów. Chciałbym również wiedzieć w jakich przypadkach powinno się zdecydować na używanie : a) Oracle b) SQL Server c) MySQL d) MS Access.

Znalazłem taki artykuł na Wikipedii: http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_relational_database_management_systems
ale z oczywistych powodów nie ufam treści tam zamieszczonej. Poza tym uważam, że teraz trafiłem do ludzi, którzy bardziej znają się na rzeczy.

Proszę o rzetelną odpowiedź a wszystkich którzy chcą się wymądrzać zapraszam do wypowiedzi na inne tematy!

Z góry dziękuję

1

tak to tylko w erze

0
Misiekd napisał(a)

tak to tylko w erze

Czytanie też nie gryzie: "Proszę o rzetelną odpowiedź a wszystkich którzy chcą się wymądrzać zapraszam do wypowiedzi na inne tematy!"

4

Jeśli chodzi o wybór systemu bazodanowego najczęściej decyduje:

  • jakie już masz licencje. Jeśli masz już oracle, pewnie nie kupisz ms sql za kupę kasy i odwrotnie
  • w jakich technologiach tworzysz aplikację. Raczej nie tworzy się samej bazy danych w oderwaniu od jakiegoś software, który będzie jej używał. Najczęściej technologia tworzenia systemu ma związek także z wyborem bazy. Jeśli piszesz w .net/C# pewnie wybierzesz ms sql, skoro już wiążesz się z M$. Java jest teraz oracle'owa poza tym oracle od długiego czasu stawia na java, więc pisząc duży system w java, pewnie wybierzesz oracle.
  • koszty. Licencje na oracle i ms sql server są dość kosztowne. Ale jeśli projekt ma być duży pewnie są lepszym wyborem niż mySQL. Jeśli jednak piszesz średniej wielkości projekt to mySQL, postgesql są dobrymi i tanimi wyborami.

Co rozumiesz przez interfejs dewelopera? Bo poza jakimiś gui do zarządzani/deweloperki od producenta bazy, są jeszcze programy, które obsługują wiele rodzajów SZBD.

Jeśli chodzi o struktury danych, to na pewno większość nowych SZBD posiada zestaw, który definiuje standard SQL (pytani tylko który). Ale podstawowe typy są podobne.
Ważne teraz może być wsparcie dla xml, full text search, no i może dla własnych typów. Chociaż na poziomie bazy rzadko się tego używa, raczej jakieś ograniczenia strosuje się na poziomie modelu danych w aplikacji.

Co masz na myśli zdolność łączności?

Jeśli chodzi o wydajność to nie jest łatwo jednoznacznie porównać SZBD, bo w każdym możesz naleźć jakieś elementy pozwalające ci zoptymalizować w inny sposób bazę.

Jeśli chcesz prostej odpowiedzi na pytanie który SZBD najlepszy to go nie dostaniesz, nawet od ludka z 40 leptnim doświadczeniem, bo zwyczajnie takiej odpowiedzi nie ma

1

naprawdę jesteś tak naiwny że wierzysz w to, że znajdziesz gdzieś takie porównanie, szczególnie lub innych istotnych aspektów??? Z pytaniem jaki SZBD jest dokładnie tak samo jak z pytaniem jaki samochód, jaki język programowania, jaki napój, jaki ......... - każdy będzie ci polecał to, co sam używa/zna. Twoje pytanie wykazuje kompletny brak wiedzy w tym temacie - co to jest np. ten magiczny Interfejs dewelopera?? Albo jak wyobrażasz sobie porównanie struktur danych, czymkolwiek by one wg ciebie nie były. Idąc dalej - zdolność przetwarzania czego? - pewnie napiszesz, że danych - jakich, ile, pod jakim kątem, ...? łączności - jaka łączność, między czym a czym? chyba, że chodzi ci o wojsko. Inna sprawa, że chcesz porównywać SZBD za grube pieniądze z darmowymi, ba nawet z MSAccessem, którego ciężko nazwać SZBD.

0
massther napisał(a)

Jeśli chodzi o wybór systemu bazodanowego najczęściej decyduje:

  • jakie już masz licencje. Jeśli masz już oracle, pewnie nie kupisz ms sql za kupę kasy i odwrotnie
  • w jakich technologiach tworzysz aplikację. Raczej nie tworzy się samej bazy danych w oderwaniu od jakiegoś software, który będzie jej używał. Najczęściej technologia tworzenia systemu ma związek także z wyborem bazy. Jeśli piszesz w .net/C# pewnie wybierzesz ms sql, skoro już wiążesz się z M$. Java jest teraz oracle'owa poza tym oracle od długiego czasu stawia na java, więc pisząc duży system w java, pewnie wybierzesz oracle.
  • koszty. Licencje na oracle i ms sql server są dość kosztowne. Ale jeśli projekt ma być duży pewnie są lepszym wyborem niż mySQL. Jeśli jednak piszesz średniej wielkości projekt to mySQL, postgesql są dobrymi i tanimi wyborami.

Co rozumiesz przez interfejs dewelopera? Bo poza jakimiś gui do zarządzani/deweloperki od producenta bazy, są jeszcze programy, które obsługują wiele rodzajów SZBD.

Jeśli chodzi o struktury danych, to na pewno większość nowych SZBD posiada zestaw, który definiuje standard SQL (pytani tylko który). Ale podstawowe typy są podobne.
Ważne teraz może być wsparcie dla xml, full text search, no i może dla własnych typów. Chociaż na poziomie bazy rzadko się tego używa, raczej jakieś ograniczenia strosuje się na poziomie modelu danych w aplikacji.

Co masz na myśli zdolność łączności?

Jeśli chodzi o wydajność to nie jest łatwo jednoznacznie porównać SZBD, bo w każdym możesz naleźć jakieś elementy pozwalające ci zoptymalizować w inny sposób bazę.

Jeśli chcesz prostej odpowiedzi na pytanie który SZBD najlepszy to go nie dostaniesz, nawet od ludka z 40 leptnim doświadczeniem, bo zwyczajnie takiej odpowiedzi nie ma

Dzięki za staranie! Pomimo tego, że rozwiałeś wiele z nurtujących mnie pytań dałeś mi o wiele więcej do myślenia, ale chyba właśnie o to chodzi!

0

Nie zgodzę się, że Java <=> Oracle i .Net <=> MSSQL

My używamy Javy na serwerach z FreeBSD/Linux, a baza jest na MSSQL.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1