problem z baza danych - faktury

0

witam ,
mam na zajęcia z analizy systemowej zrobic projekt/baze danych moj temat to zamowienie.
do wiadomości dołączam baze danych ktora juz mam i ona jest niby okej , ale brakuje jednej tabelki o nazwie pozycje faktury.
problem jest ze nie mam pojecia co w niej ma sie znajdowac. bardzo prosilabym o pomoc, sama niestety nie czaje tego z nic :(
http://www14.speedyshare.com/files/28838527/download/PICT0133.JPG

0

Pewno powinna mieć atrybuty: IdFaktury, IdProduktu, LiczbaSztuk, CenaJednostkowa, StawkaVat. Być może również NazwaProduktu i SymbolProduktu, w zależności od tego, czy mogą się zmieniać po utworzeniu produktu czy nie.

0

dziekuje za szybka odpowiedz! :) i czekam na ewentualne dalsze uwagi

PS: ale skoro mam ID produktu to nazwa i symbol nie sa juz chyba potrzebne?

0

wartosc brutto, stawka vat, wartosc netto i laczna kwota , tez by mogly byc?

0

Łączna kwota przy pozycji faktury? Bez sensu. Z dwóch wartości: wartość netto i wartość brutto to najwyżej jedna i trzeba by pamiętać która, proponuję nie pamiętać żadnej. Jeżeli faktura jest wystawiana w cenach netto, to wartość brutto (i podatek) nie jest liczony dla każdej pozycji osobno: jeżeli są dwie pozycje (stawka dla obu to 23%) 2 sztuki po 3.55 i 3 sztuki po 6.00, to wpierw wyliczamy wartość netto całej faktury (23.55+36.00=25.10) i od otrzymanej kwoty obliczamy podatek. Jeżeli na fakturze jest kilka stawek, to analogiczne obliczenia wykonujemy dla każdej stawki osobno. W nagłówku faktury powinnaś pamiętać czy podstawą obliczeń są ceny netto, czy ceny brutto (np. dla faktury tworzonej na podstawie paragonów).

0

Nigdy nie zajmowałem się takim systemem, ale pamiętam że kiedyś ktoś tworzący taki system miał kłopot jak liczyć podatek, wykonywać zaokrąglenia etc. bo w szczególnym przypadku mogła być różnica grosza. Niby nic, ale dla tysiąca, czy kilku tys. faktur taki błąd to już konkret. Nie wiem czy są jakieś wytyczne MF, czy Izb skarbowych jak to liczyć.
Czy najpierw sumować pozycje i do sumy liczyć (i zaokrąglać do dwóch miejsc zgodnie z regułami mat.), czy od każdej pozycji liczyć podatek (i zaokrąglać do dwóch miejsc zgodnie z regułami mat.) i całkowity vat to suma vatu każdej pozycji.

przykład:
23% od

  1. 3,16 - podatek po zaokr. 0,73
  2. 2,33 - podatek po zaokr. 0,54
    łącznie podatek 1,27

podatek od sumy pozycji netto po zaokrągleniu - 1,26

0

ojej to juz wyzsza szkola jazdy, raczej chyba podstawowe pozycje w tabelce mnie interesują .. :)

0
ew_u napisał(a)

PS: ale skoro mam ID produktu to nazwa i symbol nie sa juz chyba potrzebne?

Wystawiona i zapisana do bazy faktura nie może być już edytowana. musi opisywać stan faktyczny w chwili jej wystawienia. Zatem, jeśli produkty zmieniają swoje nazwy i symbole w czasie, to znaczy, że tabela pozycji faktur musi zapamiętywać oryginalne wartości.

0

Okej , podsumowujac moj problem w tabelce pzocyje faktury powinny zajdowac sie:
ID_faktury, ID_produktu, liczba_sztuk, cena_jednostkowa, stawka_vat , (opcjonalnie jeszcze nazwa_produktu i symbol_produktu)
jakies uwagi jeszcze?
dziekuje bardzo! :)

0

Napisałem trochę na temat projektowania Faktury: http://io-pab.blogspot.com/2015/08/projektowanie-dokumentu-typu-faktura.html

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1