pobranie najwiekszych wartosci

0

Czesc, mam taka tabele:

 
time                       pomiar       id_point	
2011-04-12 15:03:24	19.24	1	
2011-04-13 18:06:55	18.57	1	
2011-04-13 18:14:12	22           1	
2011-04-01 23:57:22	1012	 2	
2011-04-24 19:39:10	1014	 2	

W jaki sposob skonstruowac selecta, aby pobrac z takiej tabeli najswiezszy pomiar z kazdego punktu?
Chodzi mi o taki wynik:

time	               pomiar       id_point
2011-04-13 18:14:12	22           1
2011-04-24 19:39:10	1014         2

dzieki za wszlekie wskazowki

0
select id_point, MAX(time) from Products
group by id_point

Przy czym zeby wyciągnać z tego info na temat atrybutu w kolumnie "pomiar" trzeba by tu wrzucić podzapytanie albo joina.

0

dziala wysmienicie, dzieki

0

yyyyy, jednak nie dziala:P

ta tabela ktora podalem w pierwszym poscie powstaje juz przez laczenie 3 tabel, w taki sposob:

 
SELECT measure.time, measure.measure, point.id_point FROM measure INNER JOIN point ON measure.id_hub = point.id_hub AND measure.id_dev = point.id_dev AND measure.id_ch = point.id_ch INNER JOIN group1 ON id_group = 1 

zastosowalem sie do wskazowki:

 
SELECT MAX(measure.time), measure.measure, point.id_point FROM measure INNER JOIN point ON measure.id_hub = point.id_hub AND  measure.id_dev = point.id_dev AND measure.id_ch = point.id_ch INNER JOIN group1 ON id_group = 1 GROUP BY point.id_point

zwrocony wybnik:

 
MAX(measure.time)	measure	id_point
2011-04-13 18:14:12	19.24	1
2011-04-24 19:39:10	1012	 2

Nie przyrownalo wlasciwego pomiaru do daty :/

0

Co to za SZBD? Bo żaden szanujacy sie by tego chyba nie przepuścił. Zauważ ze twoje measure.measure nie jest zagregowane ani w żadnej funkcji agregujacej (max, avg, count etc) ani w group by. Normalny SZBD rzuciłby błędem, bo nie da się dopasować wartości measure tak jak chcesz to zrobić. Napisałem wyraźnie ze jeśli chcesz to zrobić to musisz zrobić tutaj podzapytanie albo jeszcze jedno złączenie (w którym dopasujesz measure do id_point i time

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1