Data urodzenia z peselu

0

Witam. Mam problem ponieważ muszę zrobić bazę danych(w ramach ćwiczeń) w której mam imiona, nazwiska i pesele kilkudziesięciu osób i muszę z peselu "wyciągnąć" datę urodzenia i stworzyć kwerendę w której będę wpisywał datę urodzenia a ona wyświetli mi imiona wszystkich urodzonych tego dnia. Stworzenie kwerendy to nie problem ale nie wiem jak zrobić z tą datą.. W excelu było coś takiego że dodawało się odpowiednie funkcje i dzięki temu z peselu można w osobnej kolumnie wczyświetlić date urodzenia a jak się to robi w access'ie?

0
  1. Po pierwsze, panie kolego, nie napisałeś, ani jaka baza, ani nic...
  2. Po drugie nie napisałeś, czy to ma być jakaś procedura, czy zapytanie SQL, czy co...
  3. Po trzecie nie napisałęś, czy trzymasz PESELE jako liczby, czy jako stringi, ani jak...
  4. Jeżeli to MySQL, a Ty PESELE masz w stringach i chcesz via sam SQL to możesz:

SELECT * FROM osoby WHERE SUBSTRING(pesel, 1, 2) = rok AND SUBSTRING(pesel, 3, 2) = miesiac AND SUBSTRING(pesel, 5, 2) = dzien;

Nie testowałem, więc jakby nie działało to musisz sobie poprawić, ale powinno być jakoś tak...


Opolski Portal Programistyczny
http://programowanie.opole.pl

0
protechnologia.pl napisał(a)
  1. Po pierwsze, panie kolego, nie napisałeś, ani jaka baza, ani nic...
bocian21a napisał(a)

a jak się to robi w access'ie?

0

No bez kitu... Nie zauważyłem tego ostatniego słowa... :-)

W Accessie jest analogiczna funkcja:
SELECT SUBSTR(SUB,1,30) FROM TAB


Opolski Portal Programistyczny
http://programowanie.opole.pl

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1