Count() i GROUP BY

0

Tabela t1 zawierająca tylko jedno pole: imie. Wpisane jest 3 razy Marek, 2 razy Arek.
W MySQL poprawne jest zapytanie:

SELECT imie, Count(*) FROM t1

jak widać użyta jest funkcja agregująca bez podania GROUP BY. Zapytanie działa, nie zwraca żadnego błędu ani komunikatu. Zwraca natomiast idiotyczne wartości: jakieś imie, 5.
Zgłupiałem całkowicie, bo z MySQL mam do czynienia w miarę krótko - wcześniej długo pracowałem z innymi bazami i tam takie numery by nie przeszły...
Czy to jest bug, czy ficzer? Jeśli ficzer to po co i na czym miałby polegać?

2

5 to nie jest jakaś idiotyczna liczba, tylko count(*), bo sam napisałeś, że masz 3 razy Marek i 2 razy Arek. 3+2=5. jak dodasz group by to policzy po grupach i będzie odpowiednio 3 i 2.
Czy powinien sypnąć błędem?
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.1/en/counting-rows.html

0

Powinien zgłosić że nie jest w stanie wybrać imienia ;)
Widocznie taki ficzer.

0

generalnie mysql to jest jeden wielki 'ficzer'... BTW przygotuj się na więcej podobnych :p

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1