Firebird konsola do tworzenia i modyfikowania tabel

0

Witam
Mógłby mi ktoś polecić jakąś fajną, prostą windowsową konsolę do tworzenia, przeglądania, modyfikacji itp. tabel w bazie danych typu Firebird?
Coś w stylu "MySQL Control Center", "Database Desktop", czy "SQL Explorer" z Delphi, żebym nie musiał każdej zmiany dokonywać pisząc create'y i alter'y w języku SQL, bo to czasochłonne.
Googlowałem, ale nic ciekawego nie znalazłem.
Z góry dzięki.

0

zobacz DbVisualizer, jest za darmo i całkiem nieźle działa

0

Może zadam głupie pytanie, ale dopiero zaczynam z Firebirdem.
Nie ma programu, gdzie dałoby się po prostu wskazać pliku BAZADANYCH.FDB i w ten sposób połączyć się z tą firebirdową bazą danych?
Gdy używam w tym DbVisualizer'ze wizarda do tworzenia nowego połączenia, to jest tam przycisk "Load Driver File" i czeka na wskazanie pliku z rozszerzeniem .jar.
Jeśli to jedyny sposób, to mógłby mi ktoś pomóc w kwestii, jak taki driver stworzyć?

0

http://www.dbvis.com/products/dbvis/doc/main/doc/ug/getConnected/getConnected.html#mozTocId987557

Ja pierdykam. Napiszę klientowi program w Delphi na Firebirdzie i będę mu godzinę konfigurował każdy komputer, żeby zrobić połączenie JDBC?
W ODBC podajesz hosta, login i hasło i gotowe... Nie da się JDBC też tak szybko i łatwo skonfigurować, żebym miał szybki dostęp z jakiejś konsoli bezpośrednio do firebirdowych tabel? No chyba, że z powyższego linka nie muszę wszystkiego robić? Jeśli nie, to na czym się skupiać?

1

Za free:

FlameRobin - lekki łatwy szybki i przyjemny
EMS SQL Manager for InterBase/Firebird Lite - ciężki, ale z nieco większymi możliwościami

b

0
b0bik napisał(a)

FlameRobin - lekki łatwy szybki i przyjemny

I o to mi chodziło. Prosty, bez jakiś driverów. Dzięki.

0

IBExpert - jest wersja free. Dla FB/IB lepszego nie widziałem (EMS ma porównywalne możliwości). BTW FlameRobin przy IBE to nieporęczna zabawka :p

0

Nie pamiętam czy się bawiłem tym IBE, ale powiedz mi czy z lekkością FR konkuruje : ) ? W FR podoba mi się ta cecha właśnie najbardziej.

b

0

to jest akurat subiektywna ocena. Używałem też FR i mi osobiście nie bardzo do gustu przypadł. Z drugiej strony IBE to nie jakaś kobyła, która się godzinę uruchamia, a otwarcie nowego okienka to kolejne 5 minut :). Jak dla mnie jest dostatecznie 'lekki' a możliwości ma spore, szczególnie płatna wersja

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1