Test z SQL

0

Mam tu kilka pytań dot. SQL'a. Jakby ktoś mógł poprawne odpowiedzi udzielić było by extra. Przekreślone są błędne odpowiedzi.

1. Relacyjna baza danych to:
a) Kolekcja tabel
b) Kolekcja tabel i widoków
c) Kolekcja tabel, indeksów i widoków
2. System DBMS tworzy automatycznie unikalne indeksy:
a) W chwili definiowania klucza głównego
b) W chwili definiowania atrybutu unikalności
c) W chwili definiowania klucza głównego lub atrybutu unikalności
3. W systemie plików baza danych ma obszary:
a) DDL, DML
b) danych oraz metadanych
c) DDL, DML, danych oraz metadanych
4. Do utrzymania integralności służy spełnienie
a) 2
b) 3
c) 4
warunków.
5. Istnienie kluczy głównych w SQL-u jest:
a) Obligatoryjne
b) Opcjonalne
c) Opcjonalne tylko dla niektórych DBMS

Z góry wielkie dzięki za pomoc.

0

w/g mnie:
1a oraz powiązań między tabelami; a indeksy i widoki nie są powiązaniami tylko gadżetami, chociaż przydatnymi
2 w pytaniu brak orzeczenia;p
3b DDL i DML to języki, a nie zasoby w systemie plików; a metadane cóż, gdzieś musi baza trzymać swoje informacje;p
4 o spełnieniach nie słyszałem
5a patrz komentarz bodeux'a

0
  1. Integralność encji (PK), integralność referencyjna (FK), integralność krotki (NULL, UNIQUE, zdefiniowane zbiory wartości)?
0

A mnie się wydaje, że chodzi o ACID.

0

Myślę, ze nie. ACID dotyczy transakcji, a w pytaniach nie ma o nich mowy. Ponadto w ACID tylko C dotyczy integralności.

0

No tak, ale właśnie dzięki transakcjom mamy integralność w bazie... A właściwie odwrotnie - przy braku transakcji możemy nie mieć integralności.

0

No tak. Pytanie tylko o co chodziło wykładowcy i czy on sam umie na nie odpowiedzieć? :)

A z drugiej strony - integralność nie polega na transakcjach tylko na spełnieniu warunków.

0

Poprawne odpowiedzi:

  1. A; 2. A; 3.C; 4. C; 5. B;

Dzięki wszystkim ;)

można zamknąć

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1