[MySQL] Pobieranie danych z wielu tabel

0

nietypowość polega na tym iż tabeli w bazie jest ok 100 w każdej z tabelii dużo danych (10 kolumn, dane zbierane co minute), interesuje mnie ostatni dodany rekord, standardowo:

 SELECT * FROM '$company' ORDER BY id DESC LIMIT 1; 

,

**ale ja chciałbym wyświetlić ostatni dodany rekord ze wszystkich tabel w których znacznik = "1"; **

czy konieczne jest stworzenie kolejnej tabeli w której ręcznie musze dodać wszystki firmy i przypisać im znacznik czy da się wyciągnąć to bezpośrednio.. dla zobrazowania małe uproszczenie wizualne:

FIRMA A;

---------------------------------------------------|
id | czas | value 1 | znacznik

1 13:00 x 1
2 14:00 z 1
3 15:00 j 1

---------------------------------------------------|

FIRMA V;

---------------------------------------------------|
id | czas | value 1 | znacznik

1 13:00 xa 2
2 14:00 qz 2
3 15:00 w 2

---------------------------------------------------|

FIRMA C;

---------------------------------------------------|
id | czas | value 1 | znacznik

1 13:00 xa 1
2 14:00 qz 1
3 15:00 w 1

---------------------------------------------------|

bardzo prosze o pomoc :)

0

A czy nie dało się tego wrzucic do jednej tabli gdzie byłoby FirmaID ?

1

W tym momencie to pozostaje albo przekopiowaniem do nowej tabeli z dodatkowym polem oznaczającym nazwę tabeli (tak powinna wyglądać tabela) i wybranie interesującego rekordu, albo skomplikowany select z uzyciem wielu UNION ALL.

0

postaw piwo tamu, kto projektował bazę a potem przywal mu w mordę żeby więcej tak nie robił. Jeśli to ty projektowałeś to poproś kolegę i dobrze zapamiętaj lekcję

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1