[ORACLE] kwerendy

0

Witam,
Przypuśćmy, że mam taką bazę z tabelami : wydzialy, pracownicy :

Wydzialy Pracownicy
Nr_w Nazwisko
Nazwa_w Imie
Id_stan
Nr_wydz
Zarobki

Mam sformułować kwerendę wyświetlające :

nazwy wydziałów, nazwiska i imiona pracowników, zarobki tych pracowników, których zarobki są równe najniższym zarobkom w ich wydziale.

Mam coś takiego :

SELECT nazwa_w,  nazwisko || ' ' || imie AS Pracownik, zarobki
FROM STFIRMA.wydzialy w INNER JOIN STFIRMA.pracownicy p ON w.nr_w = p.nr_wydz
WHERE zarobki  =
               (SELECT MIN(ZAROBKI)
                FROM STFIRMA.PRACOWNICY
                WHERE NR_WYDZ IN 
                               (SELECT NR_W
                                FROM STFIRMA.WYDZIALY)); 

Ale wyświetla mi tylko osobę, która miała najmniejsze dochody w całej tabeli a nie dla poszczególnych wydziałów.
Zapewne da się to zrobić szybko, łatwo i przyjemnie, ale niestety ja nie mam pomysłu.

Będę wdzięczna za wskazówki.

pozdrawiam.

0

Przekombinowałeś. Można zrobić tak:

SELECT nazwa_w,  nazwisko || ' ' || imie AS Pracownik, zarobki
FROM STFIRMA.wydzialy w INNER JOIN STFIRMA.pracownicy p ON w.nr_w = p.nr_wydz
WHERE zarobki  in 
  (SELECT MIN(zarobki) 
  FROM STFIRMA.pracownicy as p2
  WHERE p1.nr_wydz = p.nr_wydz
  GROUP BY Nr_wydz)
0

Hm ... na 5 wydziałów 4 wyświetlają poprawną odpowiedź, tylko 1 pokazuje aż 6 osób mimo iż nie mają one zarobków równych min.

Teraz przy tym edytowanym kodzie pojawia mi się : 'missing right parenthesis'

0

A co zwraca samo

SELECT MIN(zarobki) 
  FROM STFIRMA.pracownicy
  WHERE Nr_wydz = X
  GROUP BY Nr_wydz

dla kolejnych X'ów?
I co zwraca

SELECT MIN(zarobki) 
  FROM STFIRMA.pracownicy
  GROUP BY Nr_wydz
0

Po wpisaniu wyświetla mi się : 'ORA-00933: SQL command not properly ended'

0

Bo byka tam miałem. Poprawiłem już ;]

0

Mimo to nadal za dużo wyświetla mi osób w jednym wydziale, ale znając życie w bazie jest gdzieś błąd.

Dziękuję za pomoc :)
pozdrawiam.

0

Wrzuć screeny z kwerend które podałem wyżej i może się okaże co jest nie tak :)

0

Tak na marginesie: W ORACLE NIE MA KWEREND, SĄ ZAPYTANIA.

0

Hallo!

Rozwiazanie (MS SQL Server ) przy pomocy dodatkowej tabeli:

use Zarobki;
go

drop table tabelle1

select wydzial, min(zarobki) as min_zarobki
into tabelle1
from pracownik
group by wydzial

select wydzial.name, pracownik.lastname + ' ' + pracownik.firstname, pracownik.zarobki, tabelle1.min_zarobki
from wydzial join pracownik on wydzial.id = pracownik.wydzial
             join tabelle1  on pracownik.wydzial = tabelle1.wydzial
where pracownik.zarobki = tabelle1.min_zarobki

Pozdrawiam
Markus

0

jak tak patrzę na te odpowiedzi to mi się wierzyć nie chce... Dwa tygodnie i coraz to większe potworki :p MarkusB już przebił wszystko dodatkową tabelą

SELECT 
  p.nazwisko, 
  p.imie, 
  w.nazwa_w, 
  p.zarobki 
FROM 
  pracownicy p,  
  (SELECT nr_wydz, Min(zarobki) zarobki FROM pracownicy GROUP BY nr_wydz) z,
  wydzialy w
WHERE 
  p.nr_wydz = z.nr_wydz
  and p.zarobki = z.zarobki
  AND p.nr_wydz = w.nr_w 
0

Hallo!

Misiekd napisał(a)

jak tak patrzę na te odpowiedzi to mi się wierzyć nie chce... Dwa tygodnie i coraz to większe potworki :p

Nie nalezy sie niczemu dziwic. Wszystkim nam wolno szukac wlasnego rozwiazania.

Misiekd napisał(a)

MarkusB już przebił wszystko dodatkową tabelą

Przebil, nie przebil. Nie trzeba dlugo szukac zeby i w Twoim rozwiazaniu znalezc dodatkowa tabele.
Wiec po co ten sarkazm z "niedowierzaniem, "potworkami" i "przebijaniem" ???

Ale to juz bardzo odbiega od tematu tego postu.

Pozdrawiam
Markus

0
MarkusB napisał(a)
Misiekd napisał(a)

jak tak patrzę na te odpowiedzi to mi się wierzyć nie chce... Dwa tygodnie i coraz to większe potworki :p

Nie nalezy sie niczemu dziwic. Wszystkim nam wolno szukac wlasnego rozwiazania.

szczególnie, że poza twoim z tworzeniem dodatkowej tabeli (WTF) inne nie działały. A jeśli "szukasz własnego rozwiązania" to bądź tak miły i nie upubliczniaj go bo jeszcze ktoś podłapie i zrobi podobnie.

Misiekd napisał(a)

MarkusB już przebił wszystko dodatkową tabelą

Przebil, nie przebil. Nie trzeba dlugo szukac zeby i w Twoim rozwiazaniu znalezc dodatkowa tabele.

pokaż palcem, w którym miejscu mam dodatkową tabelę tworzoną bo nie widzę. Btw jak sobie wyobrażasz odpalenie tego twojego zapytania z poziomu jakiegoś programu? A jak ci w tym samym momencie ktoś uruchomi program dwa razy i 1 usunie tabelę to 2 się wykrzaczy, że tabela nie istnieje i co wtedy zrobisz?. Nie ma co kawał porządnego kodu zaprezentowałeś - nic tylko uczyć się na takich przykładach...

Wiec po co ten sarkazm z "niedowierzaniem, "potworkami" i "przebijaniem" ???

niedowierzanie bo to proste zapytanie jest, generalnie podstawy więc nie wiem co tam takie trudne, a potworek to jest to co ty napisałeś, bo to nawet WTF nie jest - to jest idealny przykład kodu, za który powinno się dożywotnio zakazywać programowania.

Ja wiem, że forum, że publiczne, że każdy może, że nie każdy podpowie dobrze, że święta, że każdy po swojemu, ale jak ktoś wstawia takiego babola (który nota bene działa dobrze) na publiczne forum to uważam, że trzeba od razu powiedzieć, że to jest złe, be, złłłłuuuuuooooo wcielone, że tak nie należy, nie wolno wręcz, zanim ktokolwiek nie podłapie pomysłu i nie wcieli w życie. Jak podpowiadać to rozwiązania, które działają poprawnie, albo takie które wskażą kierunek gdzie szukać a nie takie, które od razu generują następne błędy

0

Hallo!

@Misiekd
Jedyna zasadna uwaga, to uwaga o mozliwosci wystapienia bledu w momencie wielokrotnego uruchomienia tego zapytanie w tym samym czasie. Ale kto, gdzie i kiedy okreslil warunki w ktorych to zapytanie mialoby byc uruchamiane?

Poniewaz w dyskusjach nie wytykam niczego palcem, prosze Cie zebys dodatkowej tabeli w Twoim zapytaniu poszukal sam.

Off topic:
W zasadzie powinienem na tym skonczyc. Nie robie tego tylko dlatego, ze chce zwrocic uwage na pewien problem. Na przykladzie Twojego postu mozna by bylo sporo napisac o sposobie traktowania, formie pouczania i stawiania do kata uzytkowinikow na ogolnodostepnym i dobrowolnym forum przez guru programowania (chociazby takich jak Ty -> o ile zdazylem sie zorientowac to za takiego tu uchodzisz). Bledy sa bledami i dobrze by bylo zeby nie byly popelniane. Ale kiedy juz sie zdarza to nalezy je od razu (od razu) wskazac i ewntualnie poprawiac. Bez odsadzania od czci i wiary tego kto ten blad popelnil (i bynajmniej nie mowie tu o sobie). A juz na pewno nie uzywajac przy tym malo wysublimowanych slow, zwrotow i skrotow. Tego wymagaja najprostsze zasady komunikowania sie. Takie zachowanie jest moim zdaniem naganne i niestety na tym forum nagminne. Dlatego nie zycze ani sobie ani innym, zeby ktokolwiek, nawet najwiekszy tutejszy guru stawial tu kogokolwiek do kata i sugerowal „najwyzszy wymiar kary“. Tym bardziej, ze nie jest w stanie tego dokonac. Wiec po co sie zapowietrzac i narazac sie na smiesznosc?

Nie oczekuje odpowiedzi.

Pozdrawiam
Markus

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1