Wyłączanie ograniczeń w Firebird

0

Witam,

chciałem się zapytać czy istnieje w Firebirdzie możliwość włączania i wyłączania ograniczeń? Znalazłem w internecie np taki przykład:
alter table t1 DISABLE constraint t;
Jednak on nie działa.

0

co to znaczy "nie działa"???

0

to znaczy tyle, że serwer zwraca błąd składni

Engine Message :
Dynamic SQL Error
SQL error code = -104
Token unknown - line 1, column 16
DISABLE
0

a czy ten przykład dotyczył FB :>
http://forums.devshed.com/firebird-sql-development-61/templorary-disable-foreign-keys-606692.html
możesz je dropnąć a potem stworzyć od nowa

0

czyli mam rozumieć, że nie można wyłączyć ograniczenia tylko muszę go usunąć :)
w Oracle można coś takiego zrobić i myślałem, że FB też ma taką możliwość

0

alter index pk_or_fk_nazwa_indeksu inactive

0
kukasz napisał(a)

alter index pk_or_fk_nazwa_indeksu inactive

Strzelasz czy sprawdziłeś ? Na przyszłość sprawdź.

b

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1