Środowisko programistyczne

0

Poszukuję środowiska programistycznego (darmowego) które pozwoli mi na stworzenie aplikacji windowsowej opierającej swoje działanie na bazie SQL bądź będzie miała wbudowaną bazę. Chodzi o taką prostą (okienkową) aplikację ale nie wiem w czym można coś takiego zrobić.

0
fnx napisał(a)

Poszukuję środowiska programistycznego (darmowego) które pozwoli mi na stworzenie aplikacji windowsowej opierającej swoje działanie na bazie SQL bądź będzie miała wbudowaną bazę. Chodzi o taką prostą (okienkową) aplikację ale nie wiem w czym można coś takiego zrobić.

C#? do tego Visual Studio Express http://www.microsoft.com/exPress/ i 5 częściowy tutorial

Tylko że to co powyżej to tak wiesz, na odwal się i po łebkach...

0

Czy wykorzystując powyższe rozwiązanie dane są przechowywane w plikach czy też w jakieś bazie danych i czy stanowi ona integralną część skompilowanego programu ?

0

No wiesz, po zamknięciu programu gdzieś te dane muszą się zapisać (patrz plik).

0

Zastanawia mnie jak z czasem dostępu do tych danych - baza będzie baaaaardzo duża (kilka set tysięcy rekordów) a do tego otrzebna mi będzie opcja wyszukiwania...

0

Kilkaset tysięcy to dużo?

0
somekind napisał(a)

Kilkaset tysięcy to dużo?

I tak i nie - z doświadczenia wiem że działania na plikach są dużo wolniejsze niż działania na bazie - jakoś tak dziwnie bo przecież baza tez trzyma wszystko w plikach choć nieco inny format...

0

Ale baza ma różne słodkie feature i nie trzeba daleko sięgać żeby je znaleźć. Chociażby indeksy.

0
Demonical Monk napisał(a)

Ale baza ma różne słodkie feature i nie trzeba daleko sięgać żeby je znaleźć. Chociażby indeksy.

z tad moje pytanie - jak to by wyglądało w kwestiach wydajności. Wciąż nie wiem jak visual c# zapisuje dane - czy użytkownik musi mieć ms serer na kompie czy jest to zintegrowane w jakiś sposób z programem wynikowym. Nie che każdemu kazać instalowac serwer sql by mógł mojego oprogramowania skozystac. Osobiście siedzę w php ale tam mam do zyspozycji tylko mysql lub oracla ale tak czy inaczej sprawa rozbija się o dostęp do bazy... Albo w necie albo na kompie ale tak czy inaczej musi być oddzielnie zainstalowana :(

0

Mylisz pojecia, albo zle sie wyslawiasz. Za zapis danych odpowiada sterownik do bazy jaka wybierzesz (i masz tutaj znacznie wiekszy wybor niz mysql czy oracle, w PHP tez). Jesli nie chcesz stawiac serwera u klienta masz dwa wyjscia. Laczyc sie z serwerem postawionym na innym komputerze, uzyc wbudowanej bazy danych. Pierwszy sposob powinienes znac z PHP. Drugi opiera sie na wyborze odpowiedniego silnika czy tez API. Z C# skojarzysz np. SQLite, Java ma wlasny twor dla baz wbudowanych w aplikacje.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1