eksport bazy danych firebird do SQL

0

witam,

otóż moim zadaniem jest napisanie takiego zapytania, w którym eksportuję całą bazę danych z firebird do zapytań SQL. Bez struktury tabel. Potrzebuję takie zapytanie(a), żeby jako wynik dał wszystkie dane w bazie w formacie

INSERT INTO tabela VALUES itl

wie ktoś jak to można ugryźć? Jako utrudnienie nie znam struktury tabel. Interesuje mnie tylko to insert into

0

ściągnij sobie ibexperta - tam jest

0

tak, tylko ja nie mogę korzystać z innych programów - mam to zrobić za pomocą SQL

0

masz to na zadanie domowe czy jest to Twoje normalne zadanie w pracy?

0

udało mi się rozwiązać problem. Poniższe zapytanie wyświetla mi nazwę tabeli a obok wartości jakie przyjmuje

select f.rdb$relation_name, f.rdb$field_name
from rdb$relation_fields f
join rdb$relations r on f.rdb$relation_name = r.rdb$relation_name
and r.rdb$view_blr is null
and (r.rdb$system_flag is null or r.rdb$system_flag = 0)
order by 1, f.rdb$field_position;
0

nie - to wyświetla nazwę tabeli oraz nazwy pól, które ta tabela zawiera. Do wygenerowania z tego insertów z danymi jeszcze długa droga

0

nie powiedziałbym, że taka długa.
Ja to robię w javie. Dzięki temu zapytaniu wiem ile jest pół w tabeli i ile jest w ogóle tabel. Teraz mogę przejść krotka po krotce i z select'ów pobierać kolejno wartości i wsadzić je do insertów. Nie potrzebuję nazwy pół jakie tam są oraz ich typy ale ilość tych kolumn w tabeli.

No chyba, że się mylę.

0

no to albo SQL albo java... Strasznie sprzeczne ze sobą są te Twoje posty

0

dlaczego sprzeczne?
mam w javie napisać aplikację, która coś robi w bazie danych. Gdzie tu sprzeczność?

0
no_solution_found napisał(a)

otóż moim zadaniem jest napisanie takiego zapytania, w którym eksportuję całą bazę danych z firebird do zapytań SQL. Bez struktury tabel. Potrzebuję takie zapytanie(a), żeby jako wynik dał wszystkie dane w bazie w formacie

INSERT INTO tabela VALUES itl

i dalej

no_solution_found napisał(a)

tak, tylko ja nie mogę korzystać z innych programów - mam to zrobić za pomocą SQL

i na koniec

no_solution_found napisał(a)

mam w javie napisać aplikację, która coś robi w bazie danych

no to albo masz napisać takie zapytanie albo masz napisać aplikację, która to zrobi. Grunt to wiedzieć co się chce...

0

no rzeczywiście może to tak wyglądać, tylko na początku myślałem, że istnieje jedno zapytanie, które to robi
teraz żeby to wykonać muszę się posiłkować kilkoma zapytaniami. No ale teraz przynajmniej wiem jak to zrobić

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1