[mysql] wyciąganie ;brakujących' wierszy

0

hejka

załóżmy że mamy 2 tabele

tab1:
id name
1 a
2 b
3 c
4 d

tab2
id t_id (to wskazuje na id w tab1)
1 1
2 4

jak wyciągnąć z tab1 tylko te wiersze które nie zawierają się w tab2 :)

0

źle nazwałem temat sorry, ale jakoś nie potrafiłem tego sensownie nazwać :)

chodzi oczywiście żeby załatwić to wszystko 1 zapytaniem

0
SELECT t1.id, t1.name
FROM tab1 t1
LEFT JOIN tab2 t2 ON t2.t_id = t1.id
WHERE t2.id IS NULL;
0

chwała Ci za to ;D

0

a tak sobie teraz wpadłem na pomysła, a jakby tam dodać jeszcze pole właściciela

tab2
id t_id user_id
1 1 1
2 4 1
1 1 2
2 4 2

i żeby wybierało tylko dla danego usera?
bo jak zrobię and t2.user_id = 1 to mi nic nie wyciąga
a jak zrobię bez tego to wyciąga mi dla wszystkich userów

0

Zamiast w WHERE daj ten warunek w złączeniu.

0

no przecież... jeszcze raz dziękuję

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1