[MSSQL] Wybranie rekordów z późniejszymi datami

0

Cześć, załóżmy, że mam takie dane:

eid  |  zID  |      date      |
----------------------
1   |   1   | 2009-01-01 15:00
1   |   2   | 2009-01-01 15:15
2   |   1   | 2009-01-01 14:00

I teraz chcę pozbyć się rekordów, które są takie same(tych pól w rzeczywistości jest więcej), tylko różnią się zID i datą - mam wywalić te wcześniejsze, czyli z powyższego przykładu chcę uzyskać:

eid  |  zID  |      date      |
----------------------
1   |   2   | 2009-01-01 15:15
2   |   1   | 2009-01-01 14:00

Nie mam pojęcia jak za to się zabrać. Zaznaczę, że zapytanie, które zwraca mi te dane trwa jakieś 5 sekund, więc zależy mi bardzo na tym, żeby to nie wydłużyło tego czasu.

0

SELECT eid, zID, Min(date) AS date FROM tabela GROUP BY eid, zID

0
Marcin.Miga napisał(a)

SELECT eid, zID, Min(date) AS date FROM tabela GROUP BY eid, zID

Oczywiście, że to nie będzie działać. Przeczytaj jeszcze raz mojego posta.

[dopisane]
OK, już se poradziłem na podstawie odpowiedzi Miśka:
http://4programmers.net/Forum/573657?h=#id573657

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1