SQL - baza danych - info o studentach

0

Witam,

Mam do napisania bazę danych umożliwiającą przechowywanie informacji o ocenach średnich uzyskanych w trakcie studiów. Bazę napisz w trzeciej postaci normalnej oraz w języku SQL.

Poniżej zamieszczam screena z bazą danych oraz napisaną w sql bazą.

Prośba o pomoc w sprawdzeniu problemu poprawności kodu sql oraz wszystkie podpowiedzi co do jego zmiany.

CREATE TABELE `SEMESTR` 
{ 
`id_semestru`int NOT NULL, 
`nr_semestru`int NOT NULL, 
PRIMARY KEY  (`nr_semestru`),
}; 

CREATE TABELE `STUDENT` 
{ 
`id_indeksu` int NOT NULL  
`imie` varhar(15) NOT NULL, 
`nazwisko` varchar(30) NOT NULL, 
PRIMARY KEY  (`id_indeksu`), 
FOREIGN KEY (`id_indeksu`) REFERENCES OCENY(`id_indeksu`) ON DELETE CASCADE ON UPDATE CASCADE 

}; 

CREATE TABELE `OCENY` 
{ 
`id_oceny`int NOT NULL, 
`id_indeksu`int NOT NULL, 
`id_semestru`int default NULL, 
`srednia`decimal(4,4) default NULL, 
PRIMARY KEY (`id_oceny`) 

FOREIGN KEY (`id_semestru`) REFERENCES SEMESTR(`id_semestru`) ON DELETE CASCADE ON UPDATE CASCADE

}; 


http://rapidshare.com/files/300436608/sql_1132.jpg.html - screen bazy
Pozdrawiam

0
  1. obrazki umieszcza się na innych serwisach - np. imageshack.us
  2. tabela semestry jest tutaj zbędna
  3. gdzie tabela przedmioty i wykładowcy
  4. źle jest klucz obcy od student do ocena - powinno być na odwrót
0

Prośba o powazne potraktowanie problemu.

0
Dr. Ma napisał(a)

Prośba o powazne potraktowanie problemu.
co ty jakiś uchylnięty jesteś? Napisałem ci przecież jak krowie na granicy co masz źle. Jak mam twój projekt określić jak najmniejszą ilością słów to napiszę tak - jest do d**y

0

[diabel]

0

ROTFL [rotfl] [rotfl] [rotfl] [rotfl]

0

K****A do perełek, do perełek :D

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1