Jet DataBase i jej otworzenie

0

Witam.
Mam pewien program który wprowadzane do niego dane zapisuje w postaci pliku bazy danych MS-Access (po otwarciu tego pliku w notatniku widzę zapis Standard JET DB w pierwszych kilku linijkach). Plik bazy danych jest już duży i niestety muszę zrobić w nim pewną zmianę na którą dany program mi nie pozwala (brak takiej funkcji - chodzi o usunięcie jednego wpisu). Próbowałem to otworzyć w Accesie ale niestety plik jest w jakiś sposób zabezpieczony... przypuszczam że jakimś hasłem na stałe zapisanym w programie. Czy jest jakiś sposób aby otworzyć i edytować ten plik bazy danych? Ponieważ nie widzi mi się od nowa wklepywać wszystkich danych do tego programu po to aby jeden wpis tylko pominąć... :/
Uprzedzam że na Google szukałem cały dzień i niestety nic nie znalazłem :P

Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam :)

0

jak nie znasz hasła to żadnym programem nic nie zrobisz.
Wyjścia masz dwa

  1. http://www.google.com/search?client=opera&rls=pl&q=ms+access+password+recovery&sourceid=opera&ie=utf-8&oe=utf-8
  2. otworzyć exe jakimś resource hakerem i próbować znaleźć hasło
0

Tylko jest taki mały problem... Jak uruchamiam ten plik bazy danych to program nie pyta mnie o żadne hasło... programy do odzyskiwania hasła do bazy pokazują że nie jest ona zabezpieczona hasłem... A mimo wszystko nie chce się otworzyć.

Otrzymuję komunikat w MS Access 2007:
Bieżące konto użytkownika nie ma uprawnień do konwersji ani włączenia tej bazy danych.

Da radę to jakoś ominąć?

0

z googla

  1. otwórz go w wersji 97
    albo
  2. Utwórz pusta bazę i z menu podręcznego wybierz "połącz tabele...". Wszystkie tabele będą widoczne
0

Te 2 wyjścia nie działają... Wyskakuje mi komunikat o braku uprawnień.


Już wiem co jest... więc tak... Plik jest zabezpieczony plikiem MDW (czyli uprawnienia grup). No i w nim znajdują się 2 wartości... nazwa mojego komputera i nazwa mojej grupy roboczej.

Gdy uruchamiam bazę danych w MS Accessie to bierzący użytkownik to "Administrator" i gdy chcę otworzyć jakąkolwiek tabelę otrzymuję komunikat że nie mam uprawnień. Pomyślalem więc, że zrobię użytkownika o nazwie takiej jak nazwa mojego komputera (bo podobno że MS Access najpierw próbuje logować wg. nazwy konta Windows - na google gdzieś pisało.) Niestety dalej w MSA bieżący użytkownik to Administrator. Jak by mi się udało jakoś zmienić użytkownika w MSA to może by i coś z tego było...
Próbowałem edytować plik MDW lecz wtedy nie odpala baza danych.

Czytałem troche na ten temat ale już wszystkie pomysły mi się wyczerpały a Google nie jest mi pomocne :/

Masz jeszcze jakiś pomysł?

0

Nie wiem czy to coś pomoże ale...
Ostatnio próbowałem zabezpieczyć bazę Accessa plikiem gupy roboczej i nawet się udało, tylko po usunięciu pliku grupy roboczej Access wspaniałomyślnie odtwarza go z domyślnymi ustawieniami.
Używam Office2003 [diabel]

0

Właśnie że nic z tego... bo plik grupy roboczej się pojawia jak otwieram ten plik bazy... czyli wychodzi na to że sama baza ma gdzieś te ustawienia w sobie.

Wie ktoś może jak przełączyć w MS Accessie 97, 2000 lub 2007 użytkownika żebym mógł przeglądać bazę jako ktoś inny niż tylko Administrator (członek grupy administratorzy i użytkownicy)? Bo ja szukałem i kombinowałem i nic tym nie osiągnąłem :/

0

Pomogło zastosowanie programiku "CleanUserLevelSecurity v1.0" :D Teraz pięknie otwiera mi się ta baza we wszystkich wersjach Accessa :) [napisałem to tak dla potomnych :P]

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1