Tworzenie tabel ?

0

Chce przerobić przykłady zapytań, i mam mianowicie takie tabele :

CREATE TABLE ZESPOLY
(ID_ZESP NUMERIC(2) CONSTRAINT PK_ZESP PRIMARY KEY,
NAZWA CHARACTER VARYING(20),
ADRES CHARACTER VARYING(20) );

CREATE TABLE ETATY
( NAZWA CHARACTER VARYING(15) CONSTRAINT PK_ETAT PRIMARY KEY,
PLACA_OD NUMERIC(6,2),
PLACA_DO NUMERIC(6,2));

CREATE TABLE PRACOWNICY
(ID_PRAC NUMERIC(4) CONSTRAINT PK_PRAC PRIMARY KEY,
NAZWISKO CHARACTER VARYING(15),
IMIE CHARACTER VARYING(15),
ETAT CHARACTER VARYING(15) CONSTRAINT FK_ETAT REFERENCES ETATY(NAZWA),
ID_SZEFA NUMERIC(4) CONSTRAINT FK_ID_SZEFA REFERENCES PRACOWNICY(ID_PRAC),
ZATRUDNIONY DATE,
PLACA_POD NUMERIC(6,2) CONSTRAINT MIN_PLACA_POD CHECK(PLACA_POD>100),
PLACA_DOD NUMERIC(6,2),
ID_ZESP NUMERIC(2) CONSTRAINT FK_ID_ZESP REFERENCES ZESPOLY(ID_ZESP));

Ale nie moge tego zrealizować:

  1. problem to PraimaryKey nie może być nulem, wiec wstawiam przed constraints NOT NULL, w 1 i 2 tabeli to działa.
    2.przy tworzeniu tabeli 3 mam błąd:
    "could not find UNIQUE INDEX with specified columns"
    niewiem co z tym zrobić

Obsługuje baze poprzez program IBExpert, a podłączona baza to SQLFirebird 1.5 ?
jaki może być powód i jak go rozwiązać ?

0
andrew007 napisał(a)

"could not find UNIQUE INDEX with specified columns"
niewiem co z tym zrobić

jaki może być powód

"could not find UNIQUE INDEX with specified columns"

i jak go rozwiązać ?

Stworzyć odpowiednie indeksy.

Poza tym nie używaj FB 1.5 Oni sami chyba nalegają na to, żeby przejść na nową wersję.
</quote>

0

No, niesety w pracy używamy FB 1.5 to na razie nie chce przechodzic na 2.

A jak te indeksy odpowiednie stworzyc, bo właśnie tego nie wiem

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1