ORDER BY pozycja z innej tabeli

0

[MySQL] Witam, mam pytanie:

Mam w bazie danych: tabele(userów) i tabele(postów_userów). Łączą się poprzez klucz obcy user_id.
i tak czy jest możliwe posortowanie poprzez powiedzmy posty_userów.post_date no i jak to zrobić.

Mam nadzieję, że jako tak to wytłumaczyłem.

0
SoSik1986 napisał(a)

[MySQL] Witam, mam pytanie:

Mam w bazie danych: tabele(userów) i tabele(postów_userów). Łączą się poprzez klucz obcy user_id.
i tak czy jest możliwe posortowanie poprzez powiedzmy posty_userów.post_date no i jak to zrobić.

Mam nadzieję, że jako tak to wytłumaczyłem.

Synu, wszystko jest możliwe ;>

select tabela1.pole1, tabela2.pole2
from tabela1
left join tabela2 on tabela1.ID = tabela2.t1ID
order by cokolwiek_z_jednej_lub_drugiej_tabeli

Mam nadzieje, że dobrze wyjaśniłem :P

0

Az taki głupi nie jestem :) a co z duplikatami zrobić, ale chyba już wiem :) łącze z tabelą LEFT JOIN a potem w PHPie usunę sobie duplikaty z tabeli :) więc proszę o zamknięcie tematu.

0

No bez przesady. PHP do usuwania duplikatów?

SELECT DISTINCT

wybiera tylko niepowtarzające się wiersze. Ewentualnie od biedy można też użyć GROUP BY (choć ono służy do czego innego).

0
Ktos napisał(a)

No bez przesady. PHP do usuwania duplikatów?

SELECT DISTINCT

wybiera tylko niepowtarzające się wiersze. Ewentualnie od biedy można też użyć GROUP BY (choć ono służy do czego innego).

Ale czy GROUP BY nie będzie szybsze?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1