[oracle]uzytkownicy - dostęp do tych samych tabel

0

witam

mam problem

stworzyłem przestrzeń tabel AAA, profil AAA oraz użytkownika AAA

uzytkownikowi AAA przypisalem profil AAA oraz przestrzen tabel AAA

nastepnie zalogowany jako uzytkownik AAA stworzylem kilka tabel z poziomu iSQL Plus.

stworzylem uzytkownika BBB przypisalem mu profil AAA oraz przestrzen tabel AAA

uzytkownik BBB nie widzi tabel stworzonych przez użytkownika AAA, uzytkownik AAA widzi je bez problemu, dlaczego?

0

kod, kod, kod!! tworzenia i nadawania praw userom oraz przestrzeni tabel

0

I tak ma być. Profile i tablespace nie są tutaj istotne. Owner tabel stworzonych przez aaa to aaa i bbb nie będzie miał do nich dostępu tak długo, jak ich nie otrzyma. Wspólny profil i tablespace nie ma to nic do rzeczy.

Z poziomu AAA:
GRANT ALL ON <nazwa_tabeli> TO bbb;

Obadaj...

SELECT * FROM user_tables;
SELECT * FROM all_tables;

... przed i po GRANT, z poziomu aaa i bbb. Zobaczysz o co chodzi.

0
IP napisał(a)

I tak ma być. Profile i tablespace nie są tutaj istotne. Owner tabel stworzonych przez aaa to aaa i bbb nie będzie miał do nich dostępu tak długo, jak ich nie otrzyma. Wspólny profil i tablespace nie ma to nic do rzeczy.

Z poziomu AAA:
GRANT ALL ON <nazwa_tabeli> TO bbb;

Obadaj...

SELECT * FROM user_tables;
SELECT * FROM all_tables;

... przed i po GRANT, z poziomu aaa i bbb. Zobaczysz o co chodzi.

np GRANT select, insert, update, delete on <nazwa_tabeli> to bbb;
i pewnie moge to zrobic z dowolnym obiektem w tej przestrzeni tabel? view, materialized view, seqence, table, databaselink...

rzeczywiscie, zeby uzytkownik mial dostep do tabeli przed uzyciem GRANT musialem poprzedzac nazwe tabeli nazwa schematu uzytkownika np SELECT * from AAA.nazwa_tabeli

dziękuję za fachową pomoc :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1