[MySQL i DELPHI[ iindex w AUTO_INCREMENT

Odpowiedz Nowy wątek
2009-03-09 20:22
0

Ludziska napisalem sobie w delphi prosty programik tworzy mi sie baza danych i tabela taryfy
wpisuje to do comboboxa i wyglada to tak:
id ... ...
1 ... ...
2 ... ...
3 ... ...

I teraz obsluga w delphi:

procedure TUT.btnDeleteClick(Sender: TObject);
var
  text: string;
begin
   text:='DELETE FROM `taryfy` WHERE `taryfy`.`id` =' + ComboBox1.Text;
   DM.ZQuery1.Close;
   DM.ZQuery1.SQL.Text:= text;
   Dm.ZQuery1.ExecSQL;
   text:='';
   text:='update taryfy set id = id-1 where id >' + ComboBox1.Text;
   DM.ZQuery1.Close;
   DM.ZQuery1.SQL.Text:=text;
   DM.ZQuery1.ExecSQL;
   FormActivate(Self);
end;

procedure TUT.FormActivate(Sender: TObject);
begin
  ComboBox1.Items.Clear;
  DM.ZConnection1.Database:='delphitest';
  DM.ZConnection1.Connect;
  DM.ZQuery1.SQL.Text:= 'SELECT * FROM taryfy;';
  DM.ZQuery1.Open;
  DM.ZQuery1.First;
  while not DM.ZQuery1.Eof do
  begin
    ComboBox1.Items.Add(DM.ZQuery1.FieldByName('id').AsString);
    DM.ZQuery1.Next;
  end
end;

wszystko ladnie pieknie jak usune np 2 to mam:
id ... ...
1 ... ...
2 ... ...

Tyle ze jak dodam nowy rekord to wskakuje nr 4 jak zrobic zeby byla 3 ?? ID jest auto_increment

Pozostało 580 znaków

2009-03-09 21:55
0

AUTO_INCREMENT nie służy do numerowania rekordów!!


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

2009-03-10 10:42
0

Misiekd wiem ze nie do tego sluzy dlatego jesli macie inne rozwiazanie to chetnie poslucham :)

Pozostało 580 znaków

2009-03-10 11:11
0

a co chcesz osiągnąć?


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0