MySQL - szukanie przybliżonej daty w tabeli

0

Witam, mam taki problem z którym nie mogę sobie poradzić...
otóż:
mam tabelę w MySQL gdzie jeszt kolumna która zawierą dane w formacie daty.
chodzi o to aby w programie podać (w delphi) jakąś datę a zapytanie SQL powinno poszukać najbliższej daty jeżeli taka w bazie nie występuje, np:

w bazie są wiersze z datami: 2008-05-11, 2008-05-12, 2008-05-15, i teraz gdy użtkownik poda w programie datę 2008-05-14 to zapytanie ma odszukać datę 2008-05-15, jeśli natomiast poda datę 2008-05-13 to zapytanie ma zwrócić 2008-05-12.

wszędzie tego szukałem i nie znalazłem.

pozdro i z góry dzięki za odpowiedź

0

Jak utworzyć filtr, żeby odnaleźć rekordy z datami ale bez dni, np same czerwce 2008?
Dzięki za ewentualną odpowiedź, chodzi o OpenOffice.base

0
Emil napisał(a)

Jak utworzyć filtr, żeby odnaleźć rekordy z datami ale bez dni, np same czerwce 2008?
Dzięki za ewentualną odpowiedź, chodzi o OpenOffice.base

q sql jest 'SELECT * FROM nazwa_tabeli WHERE kolumna_z_data LIKE 06.2008'

0

Niestety nie działa, właśnie z tym mam kłopot, w warunku daty brakuje dni i niczego nie znajduje, z "*" i "?" też nie działa;/

0

bo zamiast * w like podaje się %, a propos drugie zapytanie

SELECT * FROM tabela WHERE kolumna_z_data BETWEEN '01.06.2008' AND '30.06.2008'
0

jeśli jeszcze aktualne, ja bym ABS i SORT

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1