Katalogowanie zdjęć

0

Witam

Mam takie pytanko. Jestem w trakcie robienia programu do katlogowania zdjęć. Mianowicie chodzi mi o to jak powinna wyglądać struktura bazy danych, ktorą będę używać do katologowania. Jak na razie wymyśliłem, że powinna być taka:

1.Tabela Zdjecia
-idZdjecia
-NazwaZdjecia
-Sciezka
-OpisZdjecia

2.Tabela Wspolna
-idTagu
-NazaTagu

3.Tabela Tagi
-idWspolne
-idZdjecia
-idTagu

Czy ta struktura jest w ogóle poprawna i można ją zastosować bez obaw?

Za odpowiedz z gory dziekuje :)

0

jeszcze daj format, rozdzielczość, ilu bitowe jest te zdjecie -> głębia kolorów

0

rozdzielczosc i glebie mozna zwykle wyciagnac z samego pliku. Chyba, ze zajmuje to za duzo czasu w jakims przypadku, to wtedy ma sens.

0
johny_bravo napisał(a)

rozdzielczosc i glebie mozna zwykle wyciagnac z samego pliku. Chyba, ze zajmuje to za duzo czasu w jakims przypadku, to wtedy ma sens.

Albo jeśli chcesz znaleźć coś w danej rozdzielczości [soczek]
Poza tym, w zależności od tego co chcesz móz zrobić, możesz zapisywać więcej informacji, dla przykładu średni kolor, jasność nasycenie (jakbyś miał powiedzmy miliony obrazków i potrzebował akurat ciemnych).
Poza tym wydaje mi się, że pomyliłeś tabelę Tagi z Tabelą wspólną, chyba powinno być tak:
2.Tabela Tagi
-idTagu
-NazaTagu

3.Tabela Wspólna (asocjacyjna?)
-idWspolne
-idZdjecia
-idTagu

I z tabeli 3 wywaliłbym idWspolne, bo jest niepotrzebne (idZdjecia i IdTagu nadajś się na klucz główny)

0
id02009 napisał(a)

Poza tym wydaje mi się, że pomyliłeś tabelę Tagi z Tabelą wspólną, chyba powinno być tak:

Oczywiscie masz racje co do pol w tabelach. Moj blad [wstyd] .

Wnioskuje więc, że struktura tabel jest jak najbardziej prawidłowa

PS.

Sorry za dwa posty :-/

0

Wnioskuje więc, że struktura tabel jest jak najbardziej prawidłowa

Tak, pod warunkiem, że przez 'prawidłowa' rozumiesz 'brak błędów', bo jeśli chodzi o spełnianie wymagań, to zależy jakie te wymagania są (przykład w poprzednim poście).
Prawidłowa jest też w tym sensie, że jest w co najmniej trzeciej postaci normalnej, jeśli się nie mylę.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1