[psql] ilość wolnego miejsca

0

Witam, czy jest możliwość dowiedzieć się z poziomu postgresowego SQLa ile zostało wolnego miejsca na partycji bazy danych?

0

przecież możesz jako język zainstalować sobie np. c++ i tam sprawdzić

0

A może jakieś bardziej pomocny hint?

0
cjtomekk napisał(a)

A może jakieś bardziej pomocny hint?

Rozumiem, że przez partycję masz na myśli Oracle partitioning, a nie partycję dyskową na której jest zainstalowany Oracle.

Sprawdź ilość wolnego miejsca w danym tablespace:
select sum(bytes) from dba_free_space where tablespace_name=INTERESUJACY_TBS;

W dba_tab_pratitions możesz sprawdzić nazwy tablespaceów, w których są konkretne tabele/partycje.

Ewentualnie możesz liczyć ilość zajętego miejsca przez obiekty/per partycja (przez zapytania na dba_segments).

pzdr,

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1