[PG] jak zrobic portal w kilku jezykach?

0

Mam problem bo nie wiem jak zrobic portal w wielu jezykach.
Dla przykladu powiem tak:

Mam do wyboru ComboBox z kontynentami:
Ameryka,Azja,Europa
Wpisujac te dane do tabeli mam:
tabela: continent

id ---- id_uniq ---- name ---- region
1 ---------1 ---- america ----------1
2 ---------1------ameryka----------2
3- --------2--------azja------------1
4 ---------2--------asia -----------2

zakladamy ze region 1 to stany, a region 2 to polska
teraz jak w serwisie wybiore powiedzmy region POLSKA to z tabelek
wybieram wpisy tam gdzie region = 2 a jesli wybiore np turcje czyli region = 7
a w tabelce nie bedzie w danym jezyku nazwy to domyslnie wybieram region 1 czyli
stany.

Czy takie rozwiazanie jest dobre ? czy lepiej zrobic np tabelke

id---------name ------
1--------[america]-----
2----------[asia]-----
3---------[europa]-----

i wtedy dac strone przepuwszaczona przez REPLEACE gdzie z pliku
jezykowego zamieni nam zwrot: [america] na opis w danym jezyku
a jesli pliku jezykowego nie bedzie to standardowo da nazwy angielskie.

Czy moze powienienm w serwisie zrobic tabelki np:
pl_news
pl_menu

uk_news
uk_menu

i po wybraniu regionu dane beda czytane z kilku tabel ?
kurcze nie wiem co wybrac i jak to powinno wygladac

0

Ja bym zrobił jedną tabele i powielał wpisy dla każdego języka, w tym przypadku chyba polski i angielski. Do każdego kraju przypisałbym język. Jeśli user go wybierze to np. globalna zmienna będzie przechowywać 'PL'. Pobierając tekst robiłbym where lang = :lang.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1