[Oracle 10g] problem z instalacja

0

A wiec zainstalowalem oracla 10g i gdy wlaczam klienta (Enterprice Managment Control) pokazuje m i sie okienko add databases to tree .No i tu sa dwie mozliwosci wypelnic te 4 inputy albo podspodem wybrac server(u mnie tu nic nie ma ) pomozcie jak sie do tego dostac ???

0

Musisz podać namiary bazy, jaką chcesz zarządzać.
Jeśli podczas instalacji stworzyłeś nową bazę danych to musisz wpisać jej parametry. Jeśli nie stworzyłeś bazy to nie masz co wpisywać.

Poczytaj w sieci o instalacji Oracle10g, bo jak widzę robisz to pierwszy raz.
Sprawa twi jeszcze w listenerze, któego musisz utworzyć.

0

hmm.. caly czas dostaje komunikat brak nasluchu mimo ze mam ustawionego listenera.
(localhost 1521)

0

Sprawdź czy:

  1. listener jest uruchomiony
  2. instancja bazy jest uruchomiona

pzdr,
yarel

0

mam tak :
LSNRCTL> status
ú╣czenie z (DESCRIPTION=(ADDRESS=(PROTOCOL=TCP)(HOST=localhost)(PORT=1521)))
TNS-12541: TNS:brak nas│uchu
TNS-12560: TNS:b│╣d adaptera protoko│u
TNS-00511: Brak nas│uchu
32-bit Windows Error: 61: Unknown error

0
ghjghj napisał(a)

mam tak :
LSNRCTL> status
ú╣czenie z (DESCRIPTION=(ADDRESS=(PROTOCOL=TCP)(HOST=localhost)(PORT=1521)))
TNS-12541: TNS:brak nas│uchu
TNS-12560: TNS:b│╣d adaptera protoko│u
TNS-00511: Brak nas│uchu
32-bit Windows Error: 61: Unknown error

Miałem podobny problem z instalacją Oracle pod Windows. Konkretnie listener przez chwilę był dostępny po czym padał. Do dziś nie jestem pewien w czym tkwił problem, ale zamiast korzystać z Windowsowego mechanizmu usług, uruchamiałem bazę "z palca" za pomocą narzędzia "oradim". Takie obejście działało.

0

teraz mam komunikat SID given in connect descriptor could not be resolced

0

oraz
Initializing first test to use userid: scott, password: tiger
Attempting to connect using userid: scott
The test did not succeed.
ORA-12514: TNS:nasłuch nic obecnie nie wie o usłudze zażądanej w deskryptorze połączenia

There may be an error in the fields entered,
or the server may not be ready for a connection.

0
asdfs napisał(a)

oraz
Initializing first test to use userid: scott, password: tiger
Attempting to connect using userid: scott
The test did not succeed.
ORA-12514: TNS:nasłuch nic obecnie nie wie o usłudze zażądanej w deskryptorze połączenia

There may be an error in the fields entered,
or the server may not be ready for a connection.

Cóż, wygląda na to, że usługa do której próbujesz się podłączyć nie jest uruchomiona. Pozostaje po uruchomieniu listenera, uruchomić usługę i spróbować ponownie.

Sprawdź również czy w pliku tnsnames.ora zdefiniowany jest deskryptor połączenia do usługi (instancji bazy) do której próbujesz się podpiąć.

pzdr,

0

jak uruchomic ta usluge ??

0
asdfs napisał(a)

jak uruchomic ta usluge ??

Za pomocą przywoływanego wcześniej narzędzia. Za jego pomocą można również utworzyć instancję.
Tak w ogóle to sugeruję poczytać o architekturze Oracle. Bez tego będzie coraz więcej pytań...

0

w oradmin moge zatrzymac i wlaczyc instancje bez problemu ale to nic nie daje

0

Jeśli działasz na winXp to zobacz usługi w panelu sterowania->nazędzia administracyjne.
Powinienneś mieć tam coś jak:
OracleService<SID_twojej_bazy>
OracleOraDb10g_homeTNSListener
Jeśli nic nie kombinowałeś podczas instalacji to nazwy powinny być zgodne.
Zarówno instancję jak i listenera możesz stąd uruchomić/zatrzymac.

  1. Za pomocą Net Configuration Assistant usuń wszystkie lisenery.
  2. Utwórz nowego listenera też za pomocą NCA (zobacz czy pojawił się w serwisach).
  3. W pliku $ora_home/network/admin/tnsnames utwórz wpis:
<TWOJ_TNS> = 
  (DESCRIPTION = 
    (ADDRESS_LIST = 
      (ADDRESS = 
        (PROTOCOL = TCP)
        (HOST = 127.0.0.1)
        (PORT = 1521)
      )
    )
    (CONNECT_DATA = 
      (ORACLE_SID = <TWOJ_SID>)
    )
  )
  1. w tym samym katalogu w pliku listener wstaw
SID_LIST_LISTENER =
  (SID_LIST =
    (SID_DESC =
      (SID_NAME = PLSExtProc)
      (ORACLE_HOME = G:\oracle\product\10.2.0\ora10)
      (PROGRAM = extproc)
    )
	(SID_DESC =
      (GLOBAL_DBNAME = <twoj_global_name>)
      (ORACLE_HOME = G:\oracle\product\10.2.0\ora10)
      (SID_NAME = <twoj_sid>)
    )

  )

LISTENER =
  (DESCRIPTION_LIST =
    (DESCRIPTION =
      (ADDRESS = (PROTOCOL = TCP)(HOST = localhost)(PORT = 1521))
    )
  )

W kodzie LISTENER to nazwa nowoutworzonego listenera.
5. Uruchom bazę i następnie listenera.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1