Firebird - powiadomienia email

0

Czy ktoś zna lub posiada narzędzie, które o określonej godzinie wykona zapytanie do bazy Firebird a jego wyniki prześle na wskazany email ?
Taki automat działający w tle lub uruchamiany np w autostarcie Windowsa.

0

toż to 30 minut roboty jest.
btw nie widziałem nic gotowego.
btw2 w jakiej formie miałby przesłać wynik?

0
Misiekd napisał(a)

toż to 30 minut roboty jest.
btw nie widziałem nic gotowego.
btw2 w jakiej formie miałby przesłać wynik?

W formie treści emaila.
Ideałem byłoby przygotowanie szablonu dla takiego zestawienia/zestawień.

idpole1
0

Za dużo byś chciał ;)
Lepiej podziel to na dwa elementy. Pierwszy to trigger, który będzie wykonywany przy zapytaniach i będzie rejestrował datę zapytania w osobnej tabeli, a drugi to program raportujący, który będzie wykonywał zapytania na tabelach uzupełnianych przez trigger.

SET TERM !! ;
CREATE TRIGGER raport for tabela after insert or update or select AS
BEGIN
  Insert into raportTB(datazap) values (now());
EXIT !!
SET TERM ; !! 

czy coś w tym rodzaju. Uwaga nie testowałem

0

a ten triger to po co :>

enzopage skoro masz tam dostęp do netu to nie prościej napisać w php prosty skrypt, który będzie pytał najpierw o hasło a potem generował taki raport?

0

OK. Zrobię raport np w PHP. Wyświetli się ładnie. Jednak jak go o określonej godzinie wysłać mailem ?
Bo to właściwie wysłanie określonej strony internetowej emailem na wskazany adres o określonej godzinie.

0
enzopage napisał(a)

Czy ktoś zna lub posiada narzędzie, które o określonej godzinie wykona zapytanie do bazy Firebird a jego wyniki prześle na wskazany email ?
Taki automat działający w tle lub uruchamiany np w autostarcie Windowsa.

Masz do dyspozycji:

  • harmonogram zadań
  • VBScript
  • MS CDO for Windows 2000 Library

więc jeśli nie ma jakiejś egzotyki w obsłużeniu spod VB zapytania do Firebird'a to da się to zrobić.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1