[MySQL] Błąd bazy danych

0

Witam!

Moja strona oparta na ajaxie (pisze bo może to ważne) po pewnym czasie większego użytkowania otrzymuje z bazy danych MySQL błąd:
"User *** has exceeded the 'busy_time' resource (current value: 900000000)"
Czy wie ktoś co może ten błąd powodować? i czy błąd jest po stronie skrypty czy serwera baz danych?

0

nie mam pojęcia co to za błąd bo nigdy się z nim nie spotkałem, ale wydaje mi się że połączenie poprzez pconnect mogłoby takie coś powodować

0
hfgh napisał(a)

nie mam pojęcia co to za błąd bo nigdy się z nim nie spotkałem, ale wydaje mi się że połączenie poprzez pconnect mogłoby takie coś powodować

łącze się przez mysql_connect...

0

sorry za podwójny post..

a co ciekawe po kilku minutach błąd przemienia się na :
"User '***' has exceeded the 'max_questions' resource (current value: 200000)"

0

tym bardziej mi to wygląda na błąd z pconnect, może jest jakaś flaga w php, która wymusza łączenie stałe nawet przy użyciu zwykłego connect ... ale chyba nie

spróbuj zamknąć połączenie przez mysql_close pod koniec skryptu jeśli tego nie robisz (ale to nie powinno mieć znaczenia)
jak duże dane są pobierane, ile trwa zapytanie
przyjrzyj się skryptowi czy zamiast jednego zapytania do serwera nie wysyła ich całej lawiny
najlepiej podepnij się pod zdarzenia wywoływania zapytania
jak nic nie zdziałasz to pokaż skrypt (php i JS), coraz bardziej mi to pachnie jednak błędem w JS, gdzie sam sobie robisz ataki typu DoS

0

Błąd pojawia się ponieważ na Twoim serwerze ustawione są limity na połączenia z bazą danych. Limity spowodowane są prawdopodobnie tym, że serwery są współdzielone.
busy_time jest limitem ilości trwania zapytań na godzinę a max_questions jest limitem ilości zapytań na godzinę. Musisz postarać się zoptymalizować skrypty tak, żeby jak najbardziej odciążyć serwer mysql.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1