Problem z triggerem

0

Witam [!!!]
problem przedstawia się następująco mam tabela która nazywa się proba z dwoma kolumnami
id,wartosc, kolumna id jest typu int i jest ustawiona na autoincrement.
Przykładowe uzupełnienie tabeli

id, wartosc
1,50
2,51
3,52
4,54

Chce teraz aby po skasowaniu wiersza z wartościami 3,52 wiersz z wartościami 4,54 zmienił sie na 3,54
Więc napisałem sobie triggera

ALTER TRIGGER "zmien_id" AFTER DELETE
ORDER 1 ON "DBA"."proba"
REFERENCING OLD AS old_name
NEW AS new_one 
FOR EACH ROW /* WHEN( search_condition ) */
BEGIN
    UPDATE proba
    SET probaid = new_one.id
    WHERE new_one.id = old_name.id - 1; 
END

Ale coś mi błąd wywala i nie wiem dlaczego [glowa] . Proszę o pomoc

mam jeszcze jedno pytanie a co się stanie jak skasuje ostatni wiersz ???</b>

0

Może podaj jaki to błąd.
I w ogóle po co Ci takie zachowanie bazy?

0

Oto komunikat błędu jaki mi wyskakuje

[Sybase][ODBC Driver][Adaptive Server Anywhere]Niewłaściwa klauzula REFERENCES w definicji trigera
SQLCODE: -272
SQLSTATE: 42000

A chcę takiego triggera zrobić żebym nie miał przerw między rekordami w tabeli np : mam rekordy do 100 potem dalej dalej nic i następny zaczyna się powiedzmy od 150

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1