Problem z error converting

0

Witam
na bazie tego artykułu Delphi[...]i_7_-_programowanie_baz_danych stworzyłem swoją aplikację. Mam tylko jeden problem. Na sporej liczbie komputerów działa bez zarzutu, ale na dwóch pojawia się następujący błąd:
"Error converting data type varchar to bigint"
Czym to jest spowodowane? Rozumiem jeśli na wszystkich by się tak działo to błąd w poleceniu sql, ale jeśli dzieje się tak na 2 z pośród 50?
Liczę na pomoc i pozdrawiam.

0

a niby na jakiej podstawie mamy Ci pomóc?? Nie podałeś nic pomocnego poza komunikatem, któy wyraźnie mówi że nie moze przekonwertować stringa na inta więc może zacznij od sprawdzenia tego

0

A konkretniej od sprawdzenia JAKIEGO stringa nie moze przekonwertowac i dlaczego taki wlasnie string wystepuje.

0

udałem się do wróża z Widawy i już wiem w czym problem..

na 48 komputerach ma format liczby '10000.00' i tak właśnie string konwertuje..

na 2 kompach format jest '10000,00', a konwertować chce '10000.00'

Wróż daje 78% gwarancji że chodzi właśnie o to i że nie pomyślał aby w aplikacji ustawić sobie stosowne formaty uznawane powszechnie za regionalne...

0
Za Horyzontem napisał(a)

udałem się do wróża z Widawy i już wiem w czym problem..

na 48 komputerach ma format liczby '10000.00' i tak właśnie string konwertuje..

na 2 kompach format jest '10000,00', a konwertować chce '10000.00'

Wróż daje 78% gwarancji że chodzi właśnie o to i że nie pomyślał aby w aplikacji ustawić sobie stosowne formaty uznawane powszechnie za regionalne...

Za Horyzontem wydaje mi się że ten wróż z Widawy może mieć rację :)

Ponieważ jest to mój pierwszy tego typu program zadam kolejne inteligentne pytanie:
W jaki sposób można w aplikacji te formaty ustawić? [wstyd]
Z góry dzięki za pomoc.

0

Ustaw je synu w systemie i będzie po problemie

0
Juhas napisał(a)

Ustaw je synu w systemie i będzie po problemie

gratulujemy podejścia do problemu ...

DecimalSeparator

0

Ustawienie w systemie ma oczywiście swój urok, ale należy pamiętać, że na komputerze bywają uruchamiane (choć nie wiem czemu) programy nie tylko naszego autorstwa.. ;) stąd dość elegancko byłoby ustawiać to w aplikacji.. Dodatkowo należy liczyć się z tym, że nie wszyscy programiści dopuszczają myśl o współdzieleniu komputera z aplikacjami innego autorstwa, o szacunku do ustawień uzytkownika nie wspominając... nie wiem jak teraz, ale przez jakiś czas program płatnika (pozdrowienia dla ZUS) nie pytając o nic ustawiał własny format daty, a po zakończeniu działania oczywiście ani myślał przywrócić poprzedni.. No, ale ZUS mimo ze bez wątpienia jest organizacją przestępczą, to trudno nazwać ją zorganizowaną ;)

P.S.
Wróż wziął pół świniaka, dwie kaczki i mendel jajek (kurzęczych)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1