Krasnal Serwer - baza danych

0

Witam

Czy mógłby mi ktoś powiedzieć(napisać) jak zapełnić bazę danych stworzoną w Krasnal Serwer 2.7. Jestem zupełnie zielona w tych sprawach i jeśli można to proszę również o napisanie co powinno się znajdować w danym polu. Z góry wielkie dzięki za wszelkie odpowiedzi i za pomoc.

0

jesteś zielona - OK ale to nie jest powód, żebyś zadawała pytania bez sensu. Najpierw poczytaj cokolwiek o projektowaniu baz, chociaż podstawy a dopiero pytaj o szczegóły jeśli nie będziesz czegoś wiedzieć

0

Oki. jak jestes taki madry to znajdź mi jakąkolwiek strone na której są te informacje bo jak do tej pory nic nie znalazłam w necie na ten temat i w ogole cięzko cokolwiek znaleźć co do wypełniania bazy danych w Krasnal Serwer. A jeśli Cie irytuje moja prośba to w ogole nie trzeba było odpisywać i nic gadać a nie jakieś fochy jeszcze strzelać na dokładkę :-[ . Po to jest to forum by się czegoś dowiedziec, a jak Ci cos nie pasi to nie mój problem.

0

ja mam focha, chciałem z tobą grzecznie ale widać bycie grzecznym nie popłaca. [CIACH!] takie głupoty, że uszy więdną. Baza danych to nie katalog w windowsie, gdzie przegrasz co ci się podoba i tyle. Dawno takiego kretyńskiego pytania nie widziałem.
Krasnal nie ma tu nic do rzeczy

a co do materiałów to są biblioteki oprócz internetu jakbyś nie wiedziała a jak już chcesz w internecie to np. http://web.pertus.com.pl/~stanley/access_pigulka/Projekt.htm żebyś chociaż wiedziałą o co zapytać.

I do kur*** nędzy naucz się, że to ty masz problem a nie ja, nie jesteś pępkiem świata i nie drzyj jadaczki na kogoś kto chciał ci pomóc

dla mnie EOT i mam nadzieję, że już więcej cie nie zobacze, nigdzie

0

To niestety muszę Cię zasmucić. Nie wiem kto tu się denerwujee zwlaszcza widziąc Twoje słownictwo ;-) CHodzi mi o to że ja chce zrobić bazkę na serwerze lokalnym, czyli u siebie na kompie, wpisując w przeglądarkę http:127.0.0.1 ... a nie spod wiersza poleceń. Stworzyłam bazę, chciałam stworzyć tabele i mi też się udalo, tylko mam problem z wypełnieniem. Po jej wypełnieniu i zapisaniu nadal nie ma ani tabeli ktora utworzyłam ani tych danych. Po prostu nie wiem co robie źle że mi się to nie zapisuje, może źle wypełniam - nie wiem - dlatego napisalam, twoim zdaniem to "kretyńskie pytanie".

0

Bo pytanie jest takie, ze trudno sie oprzec wrazeniu, ze nie masz zielonego pojecia czym w ogole baza danych jest. Napisz co i jak robisz i skad wiesz, ze nie ma tam wpisanych danych. Im wiecej szczegolow (nawet malo istotnych) tym lepiej, bo bedziemy wiedziec co wiesz, a co mamy Ci podpowiedziec.

I nie dziw sie Miskowid, bo jak rzucasz focha, zeby sie udlawil swoja odpowiedzia, to tez bym tak na jego miejscu odpowiedzial. To Twoj problem i wypadaloby chociaz podziekowac, ze chcialo mu sie temat czytac. Przez taka bezsensowna odpowiedz zniechecilas do siebie kogos, kto akurat na bazach zna sie jak malo kto. Teraz odpowiedz uzyskac bedzie Ci trudniej. Wiec pohamuj, bo nikt tu nikomu za odpowiadanie nie placi i robimy to z czystej, bezinteresownej checi pomocy.

Odpowiedz normalnie na powyzsze pytania, a odpowiedz sie znajdzie.

0

Wiesz masz i racje. Zle odebralam wypowiedź MisiaD i dlatego tak wyszlo.

A co do bazki to polecenia znam tworzenia bazy danych, tworzenia tabel, mam ksiazke odnosnie programowania w MySql wiec mysle ze nie bede miala za bardzo problemow z poleceniami. Chodzi mi tylko sam fakt i wypelnienie pol, bo nie wiem czy dobrze wpisuje informacje i moze dlatego mi nie chce sie zapisac ta tabela. A zaintalowałam sobie krasnala poniewaz nie mam w domu internetu i chcialam na swoim kompie ja utworzyc. Wiec reszte tez robie pod krasnal "zielone piorko" prawoklik www-> ... Wszystko robie na stronce krasnala ze nie trzeba wpisywac kodu : create database tylko od razu wpisuje sie nazwe klikasz "zatwierdz" i baza stworzona, podobnie tez sie generuje tabele - nadaje nazwe, wypelniam pola, klikam "utworz" i nic, nie ma tabeli :-|. I chcoalam sie po prostu dowiedziec jak nalezycie wypelnic ta tabele, bo mozliwe ze cos zle robie i nie wiem co. Dzieki z gory za wszelka pomoc i wyrozumialosc.

0
kaori napisał(a)

I chcoalam sie po prostu dowiedziec jak nalezycie wypelnic ta tabele, bo mozliwe ze cos zle robie i nie wiem co. Dzieki z gory za wszelka pomoc i wyrozumialosc.

wybierasz sobie z listy utworzoną bazę danych. przechodzisz do zakładki SQL i wpisujesz zapytanie INSERT, które dodaje wiersz do bazy:

insert into nazwa_tabeli values (wartosc_dla_kolumny_1, wartosc_dla_kolumny_2, wartosc_dla_kolumny_3, ..., wartosc_dla_kolumny_n);

oczywiście w nawiasie podajesz tyle wartości, ile masz kolumn w tabeli, do której wstawiasz.

żeby obejrzeć co masz w tej tabeli wpisujesz inne zapytanie SQL:

select * from nazwa_tabeli;

0

A jak chcesz klikajac, czyli w phpMyAdmin, to po utworzeniu tabeli po lewej stronie powinna pokazac sie lista, z ta tabela miedzy innymi. Wtedy klikasz sobie na tabele, pokazuje sie struktura tabeli i tam miedzy innymi zakladka Dodaj. Oczywiscie wszystko mozna tez poleceniami jak napisal nightrain.

0

Dzieki wielkie chłopaki za pomoc :-)

0

BTW. Ten serwer bazy danych nazywa sie MySQL, narzedzie, gdzie mozna klikac to phpMyAdmin, czyli aplikacja do zarzadzania MySQLem z poziomu php. Krasnal to zbior juz skonfigurowanych do dzialania serwera www (Apache), serwera bazodanowego (MySQL), aplikacji do zarzadzania MySQLem (phpMyAdmin), interpretera PHP (jezyk programowania) i paru innych rzeczy. To tak na przyszlosc, zebys wiedziala o co pytasz.

0

Oki. Ddzieki wielkie i Tobie MisiekD tez dziekuje za linka. Im wiecej materiałów tym lepiej. I sorka raz jeszcze.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1