program do ewidencji sprzedaży

0

Witam

chcę zrobić program do obsługi zakupów/sprzedaży. Będzie on zawierał dane sprzedawanych produktów oraz kilka innych informacji, a także możliwość drukowania faktur.
Program będzie tworzony w C#. Natomiast nie wiem o jaką bazę danych to oprzeć. W grę w chodzą tylko darmowe rozwiązania, tak aby firma dla której stworzę program nie musiała jeszcze kupować jakiegoś serwera sql. Czy może to być np. MS SQL 2005 server?
W jaki sposób jest to realizowane w profesjonalnym oprogramowaniu do obsługi sklepów typu np. Subiekt?
Przykładowo instalujemy tego Subiekta i od razu instaluje się jakiś serwer baz, czy serwer instaluje się oddzielnie?

Proszę o podpowiedź i wyjaśnienie jak to jest realizowane w profesjonalym oprogramowaniu.

0

Np. oprogramowanie WfMag dla Ms Windows firmy Wapro jest rozprowadzane z silnikiem MsSLQ, serwerze jest instalowany albo na komputerze razem z programem obsługi, albo na serwerze sieciowym, jeżeli chcesz darmowy silnik polecam Firebirda (jeżeli nie przekręciłem nazwy). Jest za Free. oczywiście sama baza musi ówczas gnieździć się na kompie z silnikiem. jak chcesz, aby baza była dostępna przez internet to zapomnij o darmowych rozwiązaniach. chyba ze linux z firebirdem

0

A czy ten silnik MSSQL w WfMag jest w wersji darmowej - expres, czyli MSSQL 2005 EXPRES?

0

nie pracuje już na nim to nie pamiętam. poczytaj www.wapro.pl, jak chcesz napisać podobny to może wpadniesz na jakiś dobry pomysł poznając demko tego

0

Prawdopodobnie to msde czyli mssql 2000 server w wersji darmowej - oczywiscie z ograniczeniami (typu ilosc polaczen, wielkosc bazy, itp).

0

Serwery MS z tego co pamiętam są darmowe dla jednego procesora. Zainteresuj się MySQL lub PostgreSQL. Z produktami MS jest ten problem, że coś jest darmowe, za chwilkę nie jest itp.

0

jest z czego wybierać - MSDE, SQL 2005 Express, Oracle, Sybase, PostgreSQL. Na Twoim miejscu wybrałbym coś po analizie wymagań, np. ilość prognozowanych danych, jednoczesnych połączeń, łatwość oprogramowanie (stabilność/dojrzałość providerów do bazy). Jeśli to nie jest duża firma i 2 GB na bazę wystarczy to wybrałbym MSDE / SQL 2005 Express. MSDE łatwo oprogramować, instalke - wkomponować w setup programu, w zasadzie nie trzeba tuningować jak oracla do efektywnej pracy, a w przyszłosci - łatwo zmigrować na profesjonalną wersję.

0

No wiem, że wersja expres niesie ze sobą pewne ograniczenia jak wielkość bazy czy liczba procesorów. A jak to jest z licencją na urzywanie MSSQL 2005 Expres? Firma będzie mogłą urzytkować ten silnik bezpłatnie?

0

MySQL jest na GPLu i nie mozna go sprzedawac z programem (chyba, ze kupisz licencje), z tego co wiem to najbardziej przyjazny pod tym wzgledem jest Postgres (BSD), no i MySQL w porownaniu z Pg to taka zabawka :)

0
Cr0n0 napisał(a)

jeżeli chcesz darmowy silnik polecam Firebirda (jeżeli nie przekręciłem nazwy). Jest za Free. oczywiście sama baza musi ówczas gnieździć się na kompie z silnikiem. jak chcesz, aby baza była dostępna przez internet to zapomnij o darmowych rozwiązaniach. chyba ze linux z firebirdem

jak nie masz pojęcia o tym o czym piszesz to lepiej nie pisz

co do głównego pytania.
Jeśli chodzi o łatwość komunikacji to praktycznie każda baza, do ktoej są sterowniki ODBC jest obsługiwana tak samo.
MySQLa odradzam bo licencja jest be :) a i sam MySQL do zastosowań innych niż proste sklepy WWW czy fora niewskazany
PostgreSQL - darmowy i jeden z najlepszych (darmowych)
FireBird - darmowy i od wersji 2.0 całkiem udanie goni konkurencje (jednak do PostgrSQLa mu trochę brakuje)
MSSQL Express - darmowy z ograniczeniami Supports 1 CPU, but can be installed on any server, 1 gigabyte (GB) addressable RAM, 4 GB maximum database size
Oracle XE - darmowy z ograniczeniami up to 4GB of user data, use up to 1GB of memory, and use one CPU on the host machine

zaletą darmowych wersji płatnych serwerów jest to, że są "mocniejsze" od baz OS ale też jak zacznie Ci brakować zasobów to trzeba zrezygnować z wersji darmowej i kupić wersję płatną

Jeśli natomiast chciałbyś pisać w MS VS express to zaletą będzie jego mocne zintegrowanie z MSSQL serwerem

BTW każdą bazę SQLową możesz wystawić "na świat"

0

To teraz moze ja dorzuce 3 grosze :)

Jezeli chodzi o Subiekta to jest na MS SQL.

A jezeli chodzi o doswiadczenia to moj program do ewidencjonowania sprzedazy jest na bazie FB i do tej pory dziala. Wydaje mi sie ze do ewidencjonowania sprzedazy FB wystarcza, no chyba ze dochodzi duza analiza danych w centrali np. z kilkidziesieciu punktow sprzedazy, to wtedy prawa z FB wyglada juz troszke gorzej

0

jeszcze dodam, bo mi umknęło

DB2 Express-C - więcej http://www-306.ibm.com/software/data/db2/express/getstarted.html

i chyba wypada najlepiej na tle innych baz. Główna zaleta (poza oczywiście renomą, stabilnością i szybkością) jest brak limitu na max. wielkośc bazy

0

Dzięki za te rozważania, wiele mi to pomogło.

Jeszcze jedno, jest jakiś sposób określenia (przynajmniej w przybliżeniu) ile danych da się umieścić w bazie o rozmiarze np. 2GB?

0

jak masz projekt bazy to możesz mniej więcej policyć ile zajmuje jeden wiersz miejsca dla każdej tabeli. Następnie musisz oszacować przyrost (np. miesięczny) danych w każdej tabeli i mnożąc jedno przez drugie wychodzi (np. miesięczny) przyrost danych w bazie

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1