delphi - BDE, MySQL

0

Witam.
Mam dwa pytania:

  • w jaki sposób sprawdzić istnienie Aliasu w BDE? Session.GetAliasNames pokazuje mi wszystkie Aliasy. Ja chcę sprawdzić tylko jeden np. 'Zlecenie' wraz z ścieżką(path).
  • po przeczytaniu wielu wątków na Forum (traktujących BDE jako przeżytek) próbuję przystosować aplikację napisaną w Turbo Delphi do obsługi bazy danych przez serwer. Zainstalowałem MySQL 5.0.27 wraz z narzędziami i mam problemy.
    a. Po konfiguracji domyślnej Delphi łaczy się z serwerem ale już próba podłączenia komponentu SQLTable lub SQLQuery nie daje nic. Tabele nie są widoczne w serwerze.
    b. Przy innej konfiguracji ścieżki do zapisywania bazy danych np. C:\Baza, serwer w dalszym ciągu widzi tylko domyślną ścieżkę ..\MySQL\data. Do tworzenia i edycji bazy danych i tabel używam MySQL Query Browser i MySQL Administrator.
    Czy jest na to jakaś rada?. Proszę o ewentualne przykłady.
    MisiekD. Dziękuję za pomoc w opanowaniu wydruku DBGrid i tabel.
0

Delphi od zawsze miało kłopoty z dbExpress. Poza tym ta technologia ma tą wadę, że nie implemenuje buforowania, tak więc nie można jej podpoiąć bezpośrednio pod dbGrid (ok, można, ale trzeba się napisać). Jak znam życie to MisiekD coś znajdzie, na to. Od siebie dodam, że na Twoim miejscu przesiadłbym się na Firebirda i IBX. Borland oferuje tak niesamowite wsparcie dla tej technologii, że szkoda nie skorzystać, ale to moja opinia.

0

AnyDAC zamiast dbExpress - tylko że albo wersja TD z możliwością instalacji komponentów albo tworzenie ich dynamicznie

btw
a) co ma delphi do widzenia tabel na serwerze
b) to to się da zmienić :p (restart serwera zrobiłeś po zmianie, a jak nową bazę założysz to gdzie zapisuje?)

0

Witam i odpowiadam:

  • dziękuję za propozycję przejścia na Firebirda. Spróbuję.
  • jeżeli z delphi otwieram połączenie z serwerem i chcę poprzez SQLQuery pobrać dane z tabeli, to już w
    trakcie kompilacji dostaję komunikat : " Acces violation at adress ... in module 'dbxmys30.dll' i nie mogę
    skompilować;
  • serwer instalowałem raz wg domyślnych ustawień, a drugi raz wg swoich,
  • w Browserze pokazuje mi zawsze ścieżkę do \MySQL\data, mimo że w pliku konfiguracyjnym 'my' mam
    wpisaną moją tzn. C:\Baza. Próbowałem również ze zmianą znaku '\' na '/', ale również nic;
  • czy na pierwszą kwestię znacie odpowiedź? ( BDE).
    Pozdrawiam.
0

w/g tego co znalazlem, jesli nie masz wersji architect, tylko proffesional dbx nie dziala z baza 5.0, tylko do 4.1, znalazlem na to rozwiazanie: dbxopenmysql5.dll, info dla Delphi 2009 na stronie:
http://www.justsoftwaresoluti[...]hi/dbexpress_and_mysql_5.html

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0