[Delphi] Przypisanie rekordu do zmiennej, konwersja znaków

0

Witam
Na wstępie zaznaczam iż nie jestem zaawansowanym programistą (co chyba widać po temacie), ale jednak nie potrafie sobie z tym poradzić dlatego prosze o pomoc. Teraz krótko o co chodzi :
Jestem w trakcie pisania bazy danych umożliwiającej złożenie komputera z poszczególnych podzespołów.
Po wybraniu ospowiednich rekordów (części) są one przenoszone do tabeli zbiorczej. W tej tabeli mam jedno pole "ID_ZESTAWU" w którym chce aby automatycznie generował się nr. o 1 większy od poprzedniego. I tu mam problem, nie potrafie tego porawnie zrobic.
Poniżej przedstawiam fragment kodu (znajomy troszke pomogł :D) jednak coś nie tek jest z konwersją.

Pod przyciskiem "Dodaj zestaw"

Form5.TabZestawienie.Last;
 numer :=Form5.TabZestawienie.FieldValues['ID_ZESTAWU'];//zapisanie do zmiennej wartosci poprzedniego rekordu
 Form5.TabZestawienie.First;
 Form5.TabZestawienie.Append;
 Form5.TabZestawienie.FieldValues['ID_ZESTAWU'] := IntToStr(numer + 1);

// numer typu integer, kolumna ID_ZESTAWU typu character

0
Papik napisał(a)

Witam
Na wstępie zaznaczam iż nie jestem zaawansowanym programistą (co chyba widać po temacie), ale jednak nie potrafie sobie z tym poradzić dlatego prosze o pomoc. Teraz krótko o co chodzi :
Jestem w trakcie pisania bazy danych umożliwiającej złożenie komputera z poszczególnych podzespołów.
Po wybraniu ospowiednich rekordów (części) są one przenoszone do tabeli zbiorczej. W tej tabeli mam jedno pole "ID_ZESTAWU" w którym chce aby automatycznie generował się nr. o 1 większy od poprzedniego. I tu mam problem, nie potrafie tego porawnie zrobic.
Poniżej przedstawiam fragment kodu (znajomy troszke pomogł :D) jednak coś nie tek jest z konwersją.

Pod przyciskiem "Dodaj zestaw"

Form5.TabZestawienie.Last;
 numer :=Form5.TabZestawienie.FieldValues['ID_ZESTAWU'];//zapisanie do zmiennej wartosci poprzedniego rekordu
 Form5.TabZestawienie.First;
 Form5.TabZestawienie.Append;
 Form5.TabZestawienie.FieldValues['ID_ZESTAWU'] := IntToStr(numer + 1);

// numer typu integer, kolumna ID_ZESTAWU typu character

A nie łatwiej by było to zrobić na bazie?
Dajesz na pole autoinkrementacje albo sekwencje i masz problem z głowy :D

0

Moze i byloby latwiej ale nie mam czasu przerabiac wszystkich tabel. Wszystnkie tabele zrobiłem typu dBASEIV a autoinkrementacja widze jest w paradox'ie... Pisałem że nie jestem guru z programowania więc prosze o konkretne odpowiedzi. Z góry dzięki

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1