DROP TABLE Firebird a MySQL

0

W MySQL tabelę kasuję tak:
Drop Table if exists NazwaTabeli
czyli sprawdzam najpierw czy w ogóle istnieje.
A jak to zrobić w Firebird, bo słów "if exists" nie pozwala użyć Samej składni Drop Table NazwaTabeli nie mogę użyć bo się wywali jeśli nie ma tabeli.

0

FB nie ma czegoś takiego jak IF EXISTS

0

To że nie działa na FB to zauważyłem. Ale jak się zabezpieczyć przed wywaleniem błędu gry chcę skasować tabelę która nie istnieje? Użyć do tego Try..Except? Czy może ktoś podać linka do helpa FB gdzie są opisane wszystkie dozwolone komendy SQL?

0

na stronie fb masz cały dział zatytułowany documentation

0

To moze i ja sie na cos przydam

Utworz sobie procedure i wpisz

select 1 from RDB$RELATIONS where RDB$RELATION_NAME='NAZWA TABELI'
into :istnieje

jezeli zwroci rekord to wtedy wiesz ze tabela istnieje, jezeli bedzie null znaczy ze tabeli nie ma.
Ewentualnie zamiast 1 mozesz sobie wstawic count(*)

Mam nadzieje ze pomoglem

0

Poradziłem sobie stosując Try..except. A jak wczytać dane z pliku zawierającego 1 mln rekordów do bazy?

0

dokładnie tak samo jak z pliku zawierającego 1 rekord

0

tzn. jak?

0

a co nie wiesz jak zrobć??

0

W MySQL dane z pliku wczytuję tak:
LOAD DATA LOCAL INFILE 'Plik.txt'
INTO TABLE NazwaTabeli FIELDS TERMINATED BY ";"
(POle1,Pole2)
Jak to zrobić w FB?

0
  1. ściągamy opis języka SQL dla FB http://www.ibphoenix.com/downloads/60LangRef.zip
  2. otwieramy go i przechodzimy na stronę 72 (opis polecenia CREATE TABLE)
  3. na samym początku masz
CREATE TABLE table [EXTERNAL [FILE] ’filespec’] (<col_def> [, <col_def> | <tconstraint> …]);
  1. zainteresuj się [EXTERNAL [FILE] ’filespec’]
    jak tak otworzysz ten plik to masz go w FB jako normalną tabelę
0

jak czytam Twoje posty Misiekd, to widzę, że buraki rulez. Aż żal dupę ściska, że ktoś taki jak Ty się tu udziela ...

// lol... - Cold

0
anty-Misiekd napisał(a)

boisz się podpisać własnym nickiem? Pewnie korzystasz z moich rad i boisz się, że jak się podpiszesz to nie będę ci ich udzielał, LOL. A może jesteś jednym z tych leni, co liczą na gotowca a ja cie wyśmiałem. Albo z tych co im się nawet helpa nie chce przeczytać i zadają kretyńskie pytania.

A co do buraków to popatrz na siebie

kolejne dziecko neostrady ... Internet powinien być dostępny dla ludzi z IQ > 20

0

MisiekD, olej go. Takie lolki budują własne ego takimi bzdurami, potem są podniecone mogąc czytać off-topic jak wyżej.

// Adam psycholog wziął górę na Adamem programistą

Co do IQ, to właśnie przez neta mamy tych z IQ <= 10.

Do autora. Dlaczego nie czytasz manuala FB. Jest na licencji Open Source, dokumentacja jest jawna, są źródła. Poświęć trochę czasu potem pytaj. Moje pierwsze pytanie na temat baz danych zadałem po trzech miesiącach wertowania książek, ebooków, manuali i tutoriali.

0

Adam ale mi on koło **** lata. Choćby to był sam Elvis to bym mu napisał to samo. Nie mam szacunku do typków, którzy nie mają odwagi się podpisać pod własnymi, marnymi zresztą, wypocinami a już ich opinia na mój temat mnie bimba. Nie przejmuje się dziećmi neostrady, które nic nie osiągnęły.

A to, że lubie sobie poodpisywać na takie kretyńskie posty i sponiewierać ich autorów to już taka moja przypadłość ...

0

Do mnie też jakiś miodek nie ma szacunku i skasował mojego posta. Tymczasem post jakiegoś kolesia, który po Miśku jeździ został. Toż to jest już jakaś wyższa logika, której nie pojmuję...

// skasowałem, bo Twój post nie wnosił nic do tematu, do "konwersacji" między Miśkiem a "anty-Miśkiem" też... - Cold

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1